Pagina's

08 januari, 2014

VEEN...




VEEN

Veel noorderlingen  beseffen nauwelijks dat ten zuiden van Utrecht, Nederland door twee grote rivieren in tweeën gedeeld wordt. Tussen die rivieren liggen o.a. de Betuwe, Het Land van Maas en Waal en Het Land van Heusden en Altena. In dat laatste gebied ligt de Gemeente Aalburg, met daarin het dorp Veen.
Ik woon en werk sinds 1979 met veel plezier in het aan de dijk, bijna op de grens met onze buurgemeente Woudrichem. Ik ben een noorderling, import dus. Een Veener zal ik nooit worden. 
Toen wij hier kwamen wonen, wist ik niets van de streek en haar bewoners, laat staan van traditionele gebruiken. Zelfs van de zondagsrust waren wij niet op de hoogte, maar wij ervoeren het als prettig een dag niet te 'moeten' werken, want als kleine zelfstandige draaf je maar al te vaak door. Van die zondagsrust is buiten de kern tegenwoordig niet veel meer te merken.
De eerste jaren dat wij hier woonden werden her en der wel wat vuurtjes gestookt met Oudejaar. Dat zag je de volgende dag aan de verbrande rotzooi op straat, want de avond zelf merkten wij er niets van. Dat veranderde pas toen er sloopauto's het vuur in werden gereden, eerst één, later meer. Het vuurtje voor de gezelligheid was daarmee verleden tijd, voor een aantal dorpsgenoten werden het angstige uren. Wat een leuke, gezellige familieavond was, werd een avond vol spanning. Op spanning komen buitenstaanders af die vervolgens voor de kick de spanning verder opvoeren. Als dan de 'media' er bovenop springen is er geen houden meer aan. Natuurlijk zijn er ook in Veen, net als elders in het land, mensen die het vuurtje hoger stoken dan gewenst, maar de meeste bewoners staan daar echt niet achter. Dat kleine aantal mensen dat totaal onverantwoord bezig is mag en moet op zijn verantwoordelijkheid gewezen worden. Dat doet de brandweer, politie en de burgemeester. Van die mensen, die hun door de bevolking opgedragen taak uitvoeren, moet je afblijven. Als je niet het fatsoen hebt dat te doen, is straffen de enige remedie.
Veen is een mooi dorp met een hardwerkende gemeenschap dat om die reden de moeite waard is in de belangstelling te komen, alle andere redenen zijn drogredenen.






2 opmerkingen:

  1. een mooie ode aan jullie dorp

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tradities en gewoonten van Veen blijven het Landelijke nieuws halen.

    Mooi dat jij juist positief over jouw dorp schrijft.

    Vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen