Pagina's

08 april, 2010




W I L G E N H O U T R U P S





Bij het kloven van wat weerbarstige stukken wilg kwamen prachtige boorgangen bloot te liggen van de Wilgenhoutrups (Cossus cossus). De gangen zijn 1 1/2 - 2 cm in doorsnee. Sommige delen zaten vol met houtrasp. De rups of larve was al gevlogen.
Voor zover ik weet is het de grootste inheemse boorgangen graver.


©Janny den Engelsman

5 opmerkingen:

  1. Kan het geen kwaad om zo'n beest in de buurt te hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op zich kunnen ze geen kwaad, behalve als ze een nog levende boom tot een gatenkaas maken. Eén van mijn oude walnotenbomen is dertig jaar geleden mede door deze rups ter ziele gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, hier weet ik niets van. Bijzonder gezicht, dat omgekeerde vraagteken, zo zwart ook.
    Is dit soms hout van de wilg die je vorig jaar op het landje hebt gerooid? Het lijkt me geen snoeihout, zo'n groot stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je voor een dubbeltje geboren word, zal je nooit een kwartje worden... Maar.... als je ter wereld komt als een Wilgenhoutrups kan je een Walnotenhoutrups worden, aangezien er hier in the UK veel meubilair met walnoten fineer afgewerkt word en véél minder met Wilgenhout fineer moet dat een promotie zijn voor deze rups! (Wist je dat de meeste rupsen wel méér dan duizenden tanden hebben!)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een zeer effectief machientje dus, want met meer dan duizend tanden kun je, zelfs als kleine rups, 'short shrift' van een meubelstuk maken.

    BeantwoordenVerwijderen