Pagina's

07 oktober, 2007


WED-
DING


(Zo stond het op één van de bordjes die verwezen naar het veld.)




Onder het spel van deze violiste liepen de vrouwen over het kortgemaaide pad naar boven. Het was zonnig, maar ook ijskoud. Desondanks liepen de bruidsmeisjes/dochters in flinterdunne zomerkleding, om te rillen!






Laatste overleg tussen de getuige, bruidegom en de dominee.



De man begon met een preek en bijbelteksten, maar ging gelukkig snel over tot het vragen om het ja-woord. Later hoorden wij dat hij, wat de preek en gebeden betrof veel verder was gegaan dan afgesproken. Zie ook Vellah's blog.







De ontspanning.



*


06 oktober, 2007

L O N G D R O P





Het huis op de achtergrond is het huidige woonhuis van Simon en Kirsty met haar vier dochters in Ruthven. (Ten noorden van Dundee.) Het is een huur woning die hoort bij het verder leeg staande boerenbedrijf. Een huis kopen is geen optie, er is niets te koop. Maar land is er volop te koop, dat heeft Simon dan ook gedaan. Een hectare of vier/vijf waarvan een klein deel (langs de weg) bebouwd mag worden.
Op dat stuk land wilden ze de trouwceremonie houden. Om de gasten onderdak te kunnen bieden bouwde Simon een shed en voor de hoge nood een dubbele 'longdrop'.






Een paar uur voor de plechtigheid verlieten de mannen het huis om de vrouwen de gelegenheid te geven zich om te kleden. Een half uur vóór de ceremonie sjouwden de heren stoelen en een tafel naar een kom in de heuvel alwaar een dominee het huwelijk zou voltrekken.
(Hij was bevoegd het paar te laten tekenen, kennen wij dat hier ook?)




*


05 oktober, 2007

KING OF SCANDINAVIA







Je kan het water over zwemmen, het vliegtuig nemen of zoals wij en vele anderen deden met de kampeerauto rond vijf uur de 'King of Scandinavia' oprijden, dineren in één van de restaurants, lekker vroeg je kooi opzoeken en de volgende morgen wakker worden met GB in het vizier!





Als je de haven binnen vaart zie je waarom Newcastle, Newcastle heet schreef Ochrid mij. Er zal dus wel een oud kasteel zijn, denk je dan. Maar dat dat oude kasteel (of wat er van over is) ook werkelijk het eerste is wat je ziet, had ik niet verwacht. Het is een prachtige binnenkomst!




En dat kastelen en koninginnen iets met elkaar hebben komt ook niet uit de lucht vallen, maar dat het zeekasteel Queen Elisabeth II de volgende bezienswaardigheid zou zijn hadden wij niet kunnen bevroeden.


+





04 oktober, 2007

SCHOTLAND-PRACHTLAND








Het landschap, de kastelen en een trouwpartij waren de aanleiding om de Noord Zee over te steken. We gaan er beslist vaker heen. Aardige, open mensen en een prachtig landschap. De komende dagen zal ik er meer van laten zien.



*


14 september, 2007

B L A U W / W I T







Deze foto maakte Lindsey eind augustus, een staalblauwe hemel met hoofd- en bijsporen. Het is slechts een klein stukje van wat we zagen, voor mij niet de moeite waard om de camera te halen (dat zie je op een foto toch niet terug), voor L. wel. Ze had gelijk.


*



13 september, 2007

S P E C I A L F O R Ar





De 4 bevestigings bouten zijn losgedraaid en de verlichtings steker eruit. Optakelen maar, aanhangertje eronder en laten zakken.



En zo ziet hij er dan 'kaal' uit. De verlichting zit er permanent op.





Als laatste de twee zij borden met spatbord en de kentekenplaat erop en we mogen er mee rijden. Morgen gaat hier het HUUSKE op. Zondag op de boot naar Schotland.






@


09 september, 2007

STOOM EXTRACTOR




Dit is mijn tweede stoom extractor. De eerste was van aluminium en na ruim twintig jaar gebruik kapot gekookt. Aluminium schijnt ook niet goed te zijn om voedsel in klaar te maken, maar dat wist ik niet toen ik hem kocht.
Deze is van geëmailleerd staal met plastic binnenwerk. Het werkt zo: in de pan die direct op het vuur staat kookt water, de bodem van de tweede pan (met de tekst)heeft de vorm van een omgekeerde trechter en werkt als schoorsteen. In de tweede pan, de sap opvang pan, hangt een plastic vergiet met daarop een deksel. In dat vergiet gaat het fruit, of zoals nu de gele- en rode tomaten. Bij het maken van een zoete drank strooi ik tussen de lagen fruit wat suiker, nu bij de tomaten gaat er een heel klein beetje zout bij. De stoom van het kokende water trekt via het schoorsteentje door het fruit, samen met suiker of zout onttrekt het de sappen aan het fruit. Via een slangetje in de sappan loopt het vocht dan in een schone pan of direct in de fles.




Bij deze tomaten, die van zichzelf als sap niet zoveel smaak hebben, kozen we voor een pan om nog andere smaakmakers te kunnen toevoegen en het vocht te kunnen laten inkoken. Uiteindelijk staan er zes halve liters heerlijk, pittige tomatensap op het aanrecht, anders van kleur dan we gewend zijn.





+


08 september, 2007

S M A A K M A R K T





Wilco de Zeeuw is een jonge enthousiaste boer die het landbouwbedrijf van zijn ouders tot een biologisch bedrijf heeft omgebouwd. Het was en is een gemengd bedrijf, landbouw, tuinbouw, koeien en een paar varkens. Sinds een jaar heeft hij een 'pluktuin' d.w.z. dat hij zaait en verzorgt, maar niet oogst. Voor €150.- p/p, p/j kunnen de abonnementhouders zelf hun groenten kiezen en oogsten.



Vandaag was hij gastspreker op de Woudrichemse Smaakmarkt. Als snack had hij een kist zomerwortelen meegenomen, onregelmatig van vorm en maat maar heerlijk van smaak. Deze wortelen zijn bij de 'Supers' niet gewild, die willen wortelen van één maat zodat ze goed in de verpakking passen! Meer dan de helft van zijn kist wortelen zou door de grootgrutters zijn afgekeurd, wat een verlies! Maar als bewuste EKO plukker kom je er achter dat er nooit een rij wortelen van de zelfde maat in de grond staat, maar een zooitje 'ongeregeld'. Ook ervaar je dat bijna doorgeschoten sla nog best lekker is en dat aardbeien echt niet het hele jaar door groeien.
Wilco zit nog vol met plannen, zo wil hij van het bedrijf een 'Zorgboerderij' maken, dat kan omdat er in tegenstelling tot de grote agrarische bedrijven nog veel handwerk te doen is.
Plukklanten van het eerste uur hebben een site opgezet, www.vriendenvanhoevekraaiveld.nl, waarop veel info te vinden is. De koeien en varkens van de familie de Zeeuw worden door een zelfslachtende slager in Werkendam tot riblappen en biefstukjes versneden. Terug op de boerderij stelt de familie er 10KG pakketten van samen voor de particuliere verkoop.
We gaan het zeker eens proberen.
Al vanaf de eerste 'Smaakmarkt'zijn er EKO frieten te koop. De patat wordt gemaakt van door Wilco geteelde piepers. Vandaag hoorden wij dat het aardappels van het ras Agria zijn, een vrij resistent ras met een gelige vleeskleur.




Terug fietsend over de dijk kwamen we deze herkauwende dames tegen, elke keer dat ik ze zie moet ik aan Nieuw Zeeland denken, daar hebben ze (nog)geen gele flappen in het oor, een bedenksel van de E.U. voor zover ik weet.





Na de schaapjes zagen we dit gewas, het loof was vanaf het fietspad niet goed te zien, dus zijn we dichterbij gaan kijken.

Enig idee wat het is?


^


06 september, 2007

GLORIE VAN BOSKOOP






Een kleine dertig jaar al staat er een druif tegen de zuidgevel van ons huis, ooit waren het er twee. Nummer twee heeft plaats moeten maken voor de keuken. Deze blauwe druif, het is een Glorie van Boskoop, (niet stuk te krijgen)heb ik nooit volgens de regels behandeld. Ik snoei wanneer het mij uitkomt en hoe het mij uitkomt en dat is niet volgens het boekje. Toch komen er jaarlijks heel wat bruikbare trosjes van af. Soms maak ik daar sap van met de stoom extractor (ontsapper)of toch maar weer een wijntje.
Vandaag plukte ik zo'n 12 KG, na wassen en schoonmaken heb ik nu zo'n kleine 10 KG over, ik ga proberen daar weer een lekker drankje van te maken.
Volgend jaar kunt u komen proeven.


@