Pagina's

08 september, 2007

S M A A K M A R K T





Wilco de Zeeuw is een jonge enthousiaste boer die het landbouwbedrijf van zijn ouders tot een biologisch bedrijf heeft omgebouwd. Het was en is een gemengd bedrijf, landbouw, tuinbouw, koeien en een paar varkens. Sinds een jaar heeft hij een 'pluktuin' d.w.z. dat hij zaait en verzorgt, maar niet oogst. Voor €150.- p/p, p/j kunnen de abonnementhouders zelf hun groenten kiezen en oogsten.



Vandaag was hij gastspreker op de Woudrichemse Smaakmarkt. Als snack had hij een kist zomerwortelen meegenomen, onregelmatig van vorm en maat maar heerlijk van smaak. Deze wortelen zijn bij de 'Supers' niet gewild, die willen wortelen van één maat zodat ze goed in de verpakking passen! Meer dan de helft van zijn kist wortelen zou door de grootgrutters zijn afgekeurd, wat een verlies! Maar als bewuste EKO plukker kom je er achter dat er nooit een rij wortelen van de zelfde maat in de grond staat, maar een zooitje 'ongeregeld'. Ook ervaar je dat bijna doorgeschoten sla nog best lekker is en dat aardbeien echt niet het hele jaar door groeien.
Wilco zit nog vol met plannen, zo wil hij van het bedrijf een 'Zorgboerderij' maken, dat kan omdat er in tegenstelling tot de grote agrarische bedrijven nog veel handwerk te doen is.
Plukklanten van het eerste uur hebben een site opgezet, www.vriendenvanhoevekraaiveld.nl, waarop veel info te vinden is. De koeien en varkens van de familie de Zeeuw worden door een zelfslachtende slager in Werkendam tot riblappen en biefstukjes versneden. Terug op de boerderij stelt de familie er 10KG pakketten van samen voor de particuliere verkoop.
We gaan het zeker eens proberen.
Al vanaf de eerste 'Smaakmarkt'zijn er EKO frieten te koop. De patat wordt gemaakt van door Wilco geteelde piepers. Vandaag hoorden wij dat het aardappels van het ras Agria zijn, een vrij resistent ras met een gelige vleeskleur.




Terug fietsend over de dijk kwamen we deze herkauwende dames tegen, elke keer dat ik ze zie moet ik aan Nieuw Zeeland denken, daar hebben ze (nog)geen gele flappen in het oor, een bedenksel van de E.U. voor zover ik weet.





Na de schaapjes zagen we dit gewas, het loof was vanaf het fietspad niet goed te zien, dus zijn we dichterbij gaan kijken.

Enig idee wat het is?


^


5 opmerkingen:

  1. Helemaal fout! Nog eens raden (tip: denk aan stamppot).
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. rookworstplantjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En als het toch geen rookworstplantjes zijn, dan is het vast krulandijvie.

    BeantwoordenVerwijderen