Pagina's

27 december, 2010

Ringmus, Passer montanus

Afwachtende Ringmussen.

De Ringmus staat op de rode lijst van Vogelbescherming Nederland. Als motief wordt aangevoerd: gevoelig. Ik zou graag willen weten wat ze daarmee bedoelen. Gevoelig voor wat? Natuurlijke vijanden, ingrepen door de mens of het weer? Ringmussen zijn, net als alle andere vogels en dieren die niet opgesloten zitten, te vinden op plekken waar eten te halen valt. In de grote steden wordt geklaagd dat er geen mussen meer zijn. Als argument wordt er dan gesproken over het tekort aan nestmogelijkheden, maar de werkelijke oorzaak lijkt mij eerder een voedselprobleem te zijn: de steden zijn te schoon.

In onze tuin zie je het hele jaar door Ringmussen, ook Huismussen en Heggemussen. Dat komt o.a. door het 'rommelige' karakter van sier- en moestuin, maar vooral omdat wij kippen hebben die wij bijvoeren met gemengd graan en keukenafval. De mussen weten daarvan mee te genieten.
Een winter zoals zoals nu met langdurig sneeuw brengt de vogels bijeen op plekken waar wat te halen valt en dat is - ook in de dorpen - niet meer in elke tuin of erf het geval. Dertig jaar geleden had ik nog een aantal buurtjes die brood en gekookte aardappelen rondstrooiden voor de meeuwen en andere gevleugelde vrienden, dat was te zien aan de grote aantallen meeuwen die rondvlogen en hier en daar naar beneden doken. Dat beeld is praktisch verdwenen. Al het voor vogels interessante voedsel verdwijnt nu in de groene KLIKO voor het GFT afval. Open mestvaalten waar vogels nog lekkers uit haalden zie je door strenge regelgeving bijna niet meer. Vetbollen, pinda's, zonnebloemzaden en strooigoed zijn in de tuintjes nog wel te vinden, maar daar hebben de grotere vogels niets aan.

Door L.'s verwennerij is onze tuin een eldorado voor het kleine grut. Vandaag telde ik (voorzover dat gaat) tientallen mussen, negentien merels, acht vinken, drie Roodborsten, vijf Pimpelmezen, vier Koolmezen, drie Waterkipjes, twee Turkse tortels en drie Houtduiven, allemaal tegelijkertijd! En even later een zwerm Staartmezen. Uit het kippenhok kwam een hen met een muis in d'r snavel, die zorgt dus voor zichzelf!

3 opmerkingen:

  1. Wat zal die hen zich triomfantelijk hebben gevoeld! Maar drie roodborstjes tegelijkertijd? Die dulden toch geen soortgenoten in hun territorium? Bij ons in Amsterdam is het zeer slecht gesteld met de vogels, maar ik geloof niet dat het alleen aan het voedsel ligt. In onze buurt zijn veel tuinen betegeld. Er kan niet meer genest worden, en er is inderdaad minder voedsel hoewel juist de grotere vogels eten van verder kunnen halen. Maar...nog geen halve kilometer verder op, waar de tuinen nog tuinen zijn, stikt het van de vogels. En van de vetbollen.

    (moet je ondanks je catcha toch nog eerst de reacties screenen?)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...Je bedoelt 'captcha', wist niet dat woordverificatie zo heette!
    Voor wie het niet weet, het is de afkorting van:
    "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart."

    Ik krijg alle reacties (behalve van Niels want die is mede auteur) als mailtje binnen. Dan kan ik weigeren of publiceren. Het eerste heb ik sinds de invoering van CAPTCHA niet meer hoeven doen, maar ik hou het wel omdat ik zo ook zie als mensen op oudere posten reageren. Dat komt voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. huismussen hebben wij al een aantal jaren niet meer in de tuin -- wél bv. op een terras in Bergen aan Zee en dan dan nog even brutaal als altijd -- en tot voor 3 jaar kwamen de ringmussen wel met 10 of meer. Vorig jaar nog een enkele en dit jaar geen ! Waarom ? De tuin en de verzorging/aandacht voor de vogels is hetzelfde gebleven. Heggenmussen scharrelen er gelukkig wel.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen