Pagina's

29 november, 2010

Grote bonte specht/ DENDROCOPOS MAJOR


TOCH WEL WEER WINTER...



De foto is van vier jaar geleden, maar dat maakt voor de belevenis niets uit. Zij was er weer. Ik kan elke keer weer genieten als zij zo dichtbij haar deel van de vetbol opeist. Het netje hangt aan het voederhuisje bovenop de stomp van een berk, anderhalve meter van het raam waar ik achter zit. Lang blijft zij nooit hangen (grote happen, snel thuis), maar zij steunt altijd met d'r staart tegen de stam. Daarbij is zij in het voordeel ten opzichte van de kleinere vogels die al rondtollend hun hapje moeten zien te verschalken. De vogel is werkelijk prachtig getekend, het zwart-wit met rood, zoals dit vrouwtje. Het mannetje heeft ook nog een rode vlek op het achterhoofd.
De eerste sneeuw is hier nu weer gevallen; wat het vogelvoer betreft zijn we er klaar voor.

2 opmerkingen:

  1. ... ook ik heb al jaren lang netjes vetbollen en huisjes met vogelvoer en slechts 1x zag ik er een specht aan hangen, geen bonte maar een met een minder uitbundig verenpak (vrouwtje?), je hoort hem/haar 's avonds hameren in de bomen bij het kerkje hier vlakbij maar in de tuinen zie je ze niet. De mezen en mussen, merels en lijsters vliegen af en aan, de kouwen en kraaien durven niet, die kijken toe vanaf het dak en zijn dan ook te groot om aan zo'n netje te hangen, de tortelduifjes rapen de restjes van de grond, de muizen 's nachts zie je niet maar zijn er ongetwijfeld!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Arjen...het zou de kleine bonte specht kunnen zijn, die heeft geen rood. Alleen het mannetje heeft net als bij de grote een rood petje.

    BeantwoordenVerwijderen