Pagina's

08 november, 2010


DE SMAAK VAN KAAS



Een paar weken terug kwam L. terug uit Portugal met een geheimzinnig kaasje van zeker meer dan een kilo. Een kaas die na openen binnen twee weken opgegeten moest worden. Met z'n tweeën kunnen wij dat best aan, maar het is leuker het genot te delen met meer liefhebbers. Deze zondag hadden we genoeg volk in huis om het openen van de kaas te rechtvaardigen. Dat hebben we geweten: hij is bijna op. Zelfs de jongste gast (ruim twee jaar) kon er niet genoeg van krijgen. Het is een kaas gemaakt van schapenmelk, de buitenkant dikt in, maar binnenin blijft hij 'lopen'. Het kaasdoekje er omheen voorkomt het doorzakken, de bijna vloeibare kaas lepel je eruit. Met een scherp mes snij je de bovenkant los, daarmee geef je de kaas 'lucht', zo ontdekten wij. De dag na het openen was de smaak veel beter, scherper en gekruider dan eerst. Binnen no-time was de bodem in zicht. De smaak was meer dan heerlijk.


2 opmerkingen:

  1. Het zal wel een andere kaas zijn, maar op de markt heeft onze kaasboer kaas die je moet "lepelen". Ik zal eens kijken of dat een Portugese kaas is.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er bestaan wel meer van die verrukkelijke 'lepelkazen', bijvoorbeeld Epoisses en Brie de Meaux (zie http://klarykoopmans.blogspot.com/2010/03/de-kaas-hemel.html). Deze beroemde 'queijo da serra' wordt gemaakt in de 'Serra da Estrela' oftewel Sterrengebergte, de grootste bergketen van Portugal en sinds 1976 natuurpark.

    BeantwoordenVerwijderen