Pagina's

02 mei, 2012

Monument voor een verzonken stad, 1981









De stad is trots op - en koketteert met - haar kunstbezit. Maar wie is de stad? Zijn dat de bestuurders, de bevolking of een husseltje van die twee? Als kunst niet in de smaak valt of in de weg staat, blijkt de waarde van het werk nihil en de houdbaarheidsduur beperkt.

In 1979 kreeg ik van de Gemeente Amsterdam de opdracht tot het maken van een schetsontwerp voor een locatie in het het Frederik Hendrikplantsoen. De toenmalige adviescommissie in samenwerking met vele vertegenwoordigers vanuit de buurt (bewoners en school) kozen op basis van documentatie voor mijn werk. Zij konden kiezen uit 10 van de 31 ingezonden mappen. Eind 1980 kreeg ik de opdracht tot uitvoering van mijn ontwerp. De oplevering was 2 juni 1981, het budget fl.60.000,--









Om de juiste maat en plaats te kunnen bepalen, maakte ik van plaatmateriaal een model op ware grootte. Het aardige was dat een groep kinderen van de school niet alleen nieuwsgierig was tijdens ons 'geschuif', maar zich ook bij het beeld meteen 'thuis' voelden.

In 2000 verscheen er opeens een skatebaan binnen 10 meter van mijn 'Monument voor een verzonken stad', waardoor het zicht door en om het beeld totaal verdween.
Na een begonnen rechtszaak die in mediation uitmondde, beloofde de gemeente dat bij toekomstige wijzigingen van de nabije omgeving van het kunstwerk, de belangen van de kunstenaar meegewogen zouden worden.

Nu, slechts twaalf jaar verder, gaat het plantsoen weer op de schop en wordt mijn werk bedreigd. Het is niet de gemeente die mij informeerde, maar een betrokken bewoner. In één van de verslagen die ik onder ogen kreeg staat letterlijk: "Het kunstwerk dat voor de school staat, kan daar weg", pats, boem!
De man of vrouw die de opmerking maakte (geen idee wie het was) beledigt niet alleen mij als maker maar ook de mensen die voor mijn beeld kozen.
Het lijkt mij niet dat de gemeente zijn gedane belofte nakomt, volgens de overeenkomst van 5 juli 2001 kan de benadeelde partij bij de bevoegde Rechter te Amsterdam nakoming eisen.

Ik denk dat ik weer een drukke tijd tegemoet ga.

3 opmerkingen:

  1. Dat ze dat zo maar durven doen! Heb je contact opgenomen? Dan zou je misschien het initiatief kunnen overnemen.

    Wat gaan ze met het plantsoen doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt een parkeerkelder onder (geloof ik) en daarna herinrichting van het park.

      Verwijderen
  2. Goed dat je de documentatie hieromtrent altijd zo keurig bijgehouden hebt, waaruit blijkt dat je in je recht staat; nu kun je de strijd aangaan met de ABBA (Ambtelijk Botte Bestuurs-Apparaat).
    Onvoorstelbaar dat men het in zijn hoofd haalt om, zonder enig overleg met de maker en tegen de overeenkomst in, te beslissen dat een kunstwerk waar zoveel om te doen is geweest zomaar "weg mag". Wat een formulering ook, men staat er versteld van.
    Stel je voor dat je bij een volgend bezoek aan de hoofdstad zoals zo vaak al had besloten er eens langs te rijden om te kijken hoe het beeld er bij staat. Tot je verbijstering had je een lege plek aangetroffen!

    L.

    BeantwoordenVerwijderen