Pagina's

06 april, 2012

FOTO BOMAANSLAG




Deze foto uit de NRC van donderdag 5 april laat mensen zien die dood zijn.  Door andere mensen gedood welteverstaan. Als een mens dood is spreken we van een lijk en een lijk verbergen we over het algemeen onder een wit laken of stoppen het in een hermetisch afgesloten body bag. Zo althans laat de pers het ons meestal zien.
Wat mij opvalt is dat je zelden blanke mensen zo ziet die gedood zijn bij een bomaanslag zoals deze Somaliërs, vooral de man hangend over zijn stoel zou als hij een blanke huid gehad zou hebben nooit zo in beeld gebracht zijn. En zeker niet zo prominent.

De foto laat mij twee dingen zien: ten eerste de totaal niet in de slachtoffers geïnteresseerde militairen en andere aanwezigen. Het lijkt alsof de doden er niet toe doen.
En ten tweede een verandering bij de redactie door voor deze foto te kiezen. De vraag is of het een gunstige ontwikkeling is (in de zin van laten zien waarom het gaat) of een afvlakking.

Bovendien is er iets vreemds aan de hand met de man binnen de rode ovaal. Hij lijkt veel te groot t.o.v. de andere figuren, maar zit ook vreemd in elkaar.

2 opmerkingen:

  1. In een tv-uitzending wordt nog wel eens gezegd: de volgende beelden kunnen schokkend zijn. Je kunt dan zelf bepalen of je kijkt. Maar deze foto ligt zo in de je brievenbus. Ik heb er met verbijstering naar gekeken.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh, dat laatste was mij toen (in de krant) niet opgevallen maar je hebt gelijk, hij lijkt er toegevoegd...

    BeantwoordenVerwijderen