Pagina's

22 maart, 2013

HERPLAATSEN II



In Nieuwegein stond sinds 1985 tot een paar jaar geleden een beeld van onze vrienden F&M op het Marktplein. Vanwege vernieuwing van het stadshart moest het weg, maar 'De Krul', zoals de bewoners het beeld zijn gaan noemen heeft een nieuwe plek gekregen en gisteren was de 'herinwijding' zoals de wethouder het noemde. In het bedrijfsrestaurant op de vierde etage van het schitterende nieuwe stadhuis stonden de gebakjes met een eetbare afbeelding van De Krul al klaar. Na een korte speech ging het gezelschap lopend naar de nieuwe lokatie.




De stralende blauwe hemel en het waterige zonnetje deden de snijdende kou even vergeten. De paarse ballonnen aan weerszijden van De Krul waren de stands-in van het door te knippen lintje.




De 'herplaatsing' is met deze handeling bijna afgerond, aan weerszijden van De Krul wil de wethouder nog lichtbakken om het beeld ook in de avond tot baken te laten zijn.




In de winter van 2010 hebben de 'Nieuwegeinse wildbreisters' De Krul ingepakt met tientallen meters wol. (Dan heeft hij het ook warm.) Een verslag daarvan is hier te vinden.
Mij zijn de twee gedaantes van De Krul even lief, glanzend in de zon of kleurrijk ingepakt tegen de kou.

http://nieuwegein.nl/infotype/news/newsitem/view.asp?objectID=40659

4 opmerkingen:

  1. Mooi ding! Ingepakt met breiwerk, vind ik hem nog intrigerender, althans zolang het breiwerk zo kleurig is als op de foto. Verweerd lijkt die versie me minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben begrepen dat het breisel vóór verwering naar Roemenië is gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Laat je dit verslag over de herplaatsing ook in Amsterdam zien ? Kunnen ze al vast gaan denken over de festiviteiten bij jouw beeld.
    th.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een geslaagde samenwerking, dat breiwerk; een gedaanteverwisseling voor het beeld. Toch bijzonder dat zoveel vrouwen zich maandenlang inzetten voor zoiets. Ergens is het toch zonde dat het op die manier niet elke winter ingepakt kon worden, niet?
    Het doet me denken aan de mooie 'tapestry' die we vorig jaar zagen hangen in een klein, 13de eeuws Engels kerkje: vrolijke, veelkleurige volkskunst, borduurwerk met lapjes stof ertussen. Een gedetailleerde afbeelding van het hele dorp, compleet met huizen, tuintjes, telefooncel, wandelaars, spelende kinderen, hond aan de lijn, kerk, paard en wagen, auto's, tractoren, schaapjes, graanvelden, noem er op. Ons werd verteld dat alle vrouwen van het dorp er drie jaar lang aan gewerkt hadden. Daarnaast hadden ze allerlei kussens op de kerkbanken versierd met hun borduurwerk. Een verrassende ontdekking.

    BeantwoordenVerwijderen