Pagina's

04 november, 2012

ARTRITIS ?



Een handarbeider ben ik, zonder mijn handen kan ik niet werken. Mijn hersenpan met daarin diverse kwabben doet wel mee, maar een hoofdwerker ben ik nooit geweest.
De hersenen in mijn hoofd sturen, heb ik altijd begrepen. Maar er valt weinig te sturen als scharnieren en pezen niet meer mee willen werken.

Mijn handen laten mij de laatste tijd steeds meer in de steek. Eerst deed alleen rechts moeilijk, maar nu lijkt links wel erger. Verder sluiten dan op de foto willen m'n vingers niet. Een handvol spijkers pakken lukt niet meer, ze glijden er net zo hard weer uit. Een stuk gereedschap klemvast houden hou ik niet lang meer vol, te pijnlijk. Ook het werken met tangen waarbij ik handkracht moet uitoefenen gaat steeds moeizamer, zelfs met de snoeischaar kom ik niet meer door takken van meer dan één centimeter heen.
Een beeld hakken uit Belgische hardsteen zal mij niet meer lukken.

Dit beeld hakte ik uit op straat gevonden stukken stoeprand gemaakt van Belgische hardsteen. vroeger lagen de steden er vol mee, nu zijn ze vervangen door betonnen bandjes. In 1969 maakte ik twee beelden uit steen en ontdekte dat dat beslist mijn materiaal niet was en ben er dan ook niet mee doorgegaan.



5 opmerkingen:

  1. Maar je bent volhardend en ik blijf verbaasd over hoeveel je nog voor elkaar krijgt, soms denk ik door pure wilskracht. Aardappels kon je laatst ook niet meer schillen, maar dat lukt je de laatste tijd weer aardig.
    We zien wel waar het schip strandt.
    L.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je moet soms letterlijk dingen uit handen geven, zo te zien valt het nog mee...je hebt zo te zien niet van die artrose knokkelvingers met vergroeiingen, zie je wel eens voorbijkomen, dan staan vingerkootjes bijna haaks op de ander ,et van die vergroeingen, jouw hand is nog voor alles in te zetten...te zien aan de stand...succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ar, wat je ziet valt mee, wat ik voel niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat naar BP.... Ben je er eigenlijk al mee langs een huisarts geweest..? Soms is er best iets aan te doen..
    Je kunt ook nog bij mn vriendin Monique (en studiegenootje van mijn zus) langsgaan http://www.alsbewegenpijndoet.nl/ Zij is in dit soort klachten gespecialiseerd (en ze is een heel nuchter type, ze zal er niet snel wollig omheenpraten waar je niets aan hebt.) (Tegen mij heeft ze ook al van bepaalde dingen 'artrose' gezegd, word je niet blij van, maar dan kan ik wel vast beginnen met zuinig op mn handen zijn.)
    Groetjes,
    Jolie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja Jolie, bedankt voor de tip. Ze heeft het nergens over handen en/of vingers, maar ik zal eens contact opnemen. Volgens de huisarts is er niets aan te doen.

    BeantwoordenVerwijderen