Pagina's

14 november, 2011

Close-up from the air: Rena salvage mission




Omvallende LEGO blokjes, daar lijkt het nog het meeste op. containers worden vastgezet met een Twistlock op alle vier de hoeken. Dat gebeurt op vrachtwagens, treinen en schepen. Op schepen worden ze ook nog eens gestapeld, onderling gekoppeld door diezelfde Twistlock's. Dat vrij nietige koppelingetje blijkt sterk te zijn als het door de sjorder goed is aangebracht. 
Toch kan een container als de krachten te groot zijn, b.v. door het rollen van het schip tijdens een krachtige storm, los slaan en overboord gaan. De container kan dan als zelfstandig drijvend object zijn reis voortzetten en vervolgens ergens stranden of door het geweld van de storm uiteen slaan en zijn lading de vrije loop geven.
Op dit filmpje van de RENA is te zien dat er al een aantal zeecontainers verdwenen is (er zal maar jouw complete inboedel inzitten die je als emigrant hebt verscheept), maar het grootste deel is nog aan boord. Een deel daarvan hangen in een prachtige boog als LEGO blokjes aan elkaar, reken maar dat daar behoorlijk wat spanning op staat.
De meeste olie is nu uit het schip gehaald, ik ben benieuwd hoe ze die containers er af gaan halen en of de inhoud nog intact is!

1 opmerking:

  1. Het gebeurde is schrikbarend ingrijpend geweest voor de lokale natuur. Vooral het vogelleven in dat gebied is zwaar getroffen: men schrijft dat een generatie pinguins is uitgewist en dat tot 20,000 vogels de dood gevonden hebben.

    Betreffende de beraamde verwachtingen staat op de site van New Zealand Herald het volgende:

    * Seven months - the time it could take to offload the Rena's containers.
    
* Six weeks - the time the oiled wildlife centre is expected to remain in operation.

    * Six months - the period the Government has to decide whether it will prosecute the Rena's owners.

    * One year - the timeframe of a long-term environmental recovery plan.

    * Several years - the expected timeframe of ongoing environmental monitoring.
    
* Unknown - the time it will take to mop up oil remnants still on board the Rena and on beaches.

    BeantwoordenVerwijderen