Pagina's
12 oktober, 2006
PROBLEMEN II
Problemen
De problemen met mijn iMac zijn groter dan ik dacht. Ik was bijna klaar met mijn blog voor vandaag toen Firefox er mee ophield, weg al mijn werk. Na opnieuw openen was hij sneller foetsie dan opgekomen. Dan maar een nieuwe HD erin, het WERK moet even wachten.
Deze tekst is gemaakt op de G5 van Lindsey.
Ik hoop tot spoedig.
Ja, en wat is meer, mijn hele engelse vertaling van de walnoten (maar ook alleen die van de walnoten) die al lang ge'published' was - inclusief een paar toevoegingen in de nederlandse tekst - waren opeens verdwenen. Alleen de oorspronkelijke tekst bleef over. Hoe kan dàt nou?! Dus moest ik opnieuw aan de gang.
11 oktober, 2006
Mac OS X
In 1996, Lindsey en ik hadden elkaar ondertussen ontmoet kwam de iMac in ons blikveld. Wij besloten er allebei één te nemen via dezelfde leverancier, een kleine MacFan bij mij in de buurt.
Die iMacs met OS 8.5 deden het fantastisch, we hadden Internet en konden mailen. Echt grote technische problemen hadden wij niet. Toen kwam een paar jaar later de G4, 't schemerlampje dat ik nog steeds heb. Daar kwam OS 9 op en iLife 4. Het moederbord van de iMac van Lindsey gaf op een gegeven moment de geest. Gelukkig had ik de mijne nog staan en kon met hulp van onze 'wonderdokter' de borden verwisselen. Ik begon steeds meer van de 'techniek' van de PC te begrijpen. Lindsey heeft ondertussen al een paar jaar de G5 staan, nog zonder TIGER.
Hij is (nog) niet kapot, kan nog een poosje mee hoop ik.
Maar lastig is het wel, allerlei kleine dingetjes die je in de loop van de tijd geinstalleerd hebt ben je kwijt en moeten er opnieuw opgezet worden. Het voordeel van 'schoon' weer beginnen is dat je overbodige ballast kwijt bent. Voor mij is het een hele stap verder omdat ik het deze keer (bijna) alleen heb opgelost. De angst dat er iets mis kan gaan is verdwenen, omdat ik het principe steeds beter begrijp.
09 oktober, 2006
Geen plank teveel / Not a board too many
Zaterdagmorgen vroeg belde het bedrijf (hier aanklikken) waar ik altijd mijn hout haal - het afvalhout dus waar ik 'leuke dingen voor de mensch' van maak - met het bericht dat er weer 'kachelhout' te halen was. Ik zegde toe, vandaag of morgen langs te komen. Het is vandaag geworden.
Hardhout is niet alleen hard maar vooral ook zwaar en om de mooie planken te krijgen moet ik tevens wat 'rotzooi' meenemen, d.w.z. veel latjes en restanten van zaagmachines. Van die latjes maak ik hekwerken en de restanten stoken we op. Valt wel mee met de rotzooi dus.
Hardwood isn't only hard, above all it's heavy, and in order to get the good boards I have to take some 'rubbish' as well, i.e. a lot of narrow slats and leftover bits and pieces from the sawing machines. The slats I use to make fences with and the rest we burn in the fireplace in the winter. That way the rubbish isn't so bad after all.
De losse planken hoeven alleen ontdaan te worden van spijkers. Maar de 'pallets' of 'borden' moeten eerst uit elkaar en dan van spijkers ontdaan.
From loose boards, you only have to remove the nails. But the 'pallets' have to be wrenched apart first, and then the nails removed.
The slats go to their own spot under the nut tree; the bits and pieces go into the wheelbarrow, to be sawed into kindling wood.
Goed voor het milieu, goed voor het exporterende land, jammer voor mij.
The good, usable boards go into storage for later; they're destined for tables, benches, stools, nesting boxes or other such 'nice things for the people'.
Hij kocht drie netjes vol met noten; dat is nou leuk of niet soms?
While we were busy unloading the wood a car stopped (our 'wares' weren't set outside today), the driver got out and asked: "You sell nuts, don't you?"
He bought three nets of nuts; that's nice isn't it?
08 oktober, 2006
Okkernoten (Juglans regina) / Walnuts
De noten vallen!
The nuts are falling!
Soms pak ik dan zo'n groen ding en snijdt 'm doormidden. Dat kan want de bast van de werkelijke noot is dan nog zacht. Alles, de groene schil, de bast en noot zijn dan sappig en zacht. Voor die groene noten zijn er ook aardig wat recepten maar daar komen wij volgend jaar op terug. Als de noot rijp is barst de dikke groene schil open en zal de noot er uitvallen. Kraaiachtigen zijn gek op noten, zij zijn er vaak eerder bij dan wij. Ze komen in grote getallen aanvliegen vanuit de hoge populieren in de buurt. De noten laten ze vanuit de lucht op de weg te barsten vallen, waarna ze ze lekker op kunnen peuzelen.
There are five nuts trees standing between the dyke and our vegetable garden. In the early summer people often ask us what kinds of trees they are. They're surprised when I tell them they're walnut trees: "Those green things, are they walnuts?"
So sometimes I pick one of those green things and cut it in half. That is easy because at the time the husk of the actual nut is still soft. Everything, the green skin, the husk and the nut are juicy and soft. There are a few recipes for unripe nuts but we'll return to those next year. When the nut is ripe, the thick green skin bursts open and the nut falls out. Crows are crazy about nuts, and usually get to them before we do. They come flying over in large numbers out of the nearby poplar trees, pick the nuts and let them fall from a height onto the dyke road. They break open and the crows can then pick them empty.
Soms begint de schil al te rotten of te verdrogen als de noot er nog niet uit is. Meestal kan dat geen kwaad maar soms tast het ook de noot aan. In ieder geval levert het mooie plaatjes op. Goed is te zien hoe de noot door z'n 'navelstrengen' zo lang mogelijk wordt vast gehouden. Als er nu een stevige wind opsteekt 'regent' het noten.
Sometimes the skin starts rotting or drying up hard before the walnut has fallen out. Mostly this is no problem, but sometimes it does affect the nut. In any case, it makes for a nice picture. It's interesting to see how the nut is held fast for as long as possible by its 'umbilical cord'. The minute a strong wind blows, the nuts start 'raining' down.
The gathered nuts are placed to dry on an open sieve of coarse mesh. That way, sun and wind can do their work drying them, while making it easy to remove earth and dirt. Of the five trees, one is a so-called 'double nut', which is the large one on the photo. The rest of the trees give smaller, rounder nuts. The smallest taste best, especially when they are still 'wet', as it were.
Finally, we use a small bucket (approx. 1400 grammes) as a measure to pour the nuts into a net, which we hang up by the rest of our 'wares'. Today I sold eight nets of nuts and three pumpkins. Not bad going, is it?
Leave your comment
It's gratifying to see and to hear that our blog is viewed by an increasingly large group of regualr visitors (since the addition of Lindsey's translations, not to mention her additional knowledge, I can no longer speak of 'my' blog). A couple of those visitors make regular comments, which stimulates us to continue our reports. A few have mailed us saying they have placed a comment; unfortunately they have usually written, but not managed to published it. However, it's really not as difficult as it might seem.
Onder elk blog staat dit regeltje:
Under each blog you see this:
If you click on 'comments', the window below is opened; open it right up. Here you can write your comment, or to be on the safe side you can write your comment in a text programme, copy and paste just to be sure that you don't lose your message in case anything goes wrong.
Als u op 'Links to this post' klikt kunt u ook een commentaar schrijven en de door anderen geschreven teksten lezen.
If you yourself aren't a Blogger you just choose 'Anonymous'. It's handy if you put your initals or your name under the commentary, that way we can see who you are. Just press the red button ('Publish') in order to publish your comment. Then, by clicking on 'Preview' you can see what your text will look like when published, as well as being able to correct possible mistakes before - irrevocably - publishing your comment.
If you click on 'Links to this post' you can borh write a comment and read the texts written by others.
06 oktober, 2006
SLOE GIN / Sleepruimenjenever
In het voorjaar is de Sleedoorn (Prunus spinosa) één van de eerst bloeiende struiken langs de Nederlandse wegen. In het najaar hangen ze vol met prachtige blauwzwarte bessen waarvan je een heerlijke Sloe Gin /sleepruimenjenever kan maken. Ze worden ook gebruikt om portachtigewijnen meer kleur te geven las ik in onderstaand recept. Dan zat ik er met mijn opmerking over toevoegingen van ander fruit aan wijnen niet zo ver naast.
Het oplossen van de suiker in de jenever. De amandelen zitten er al in.
Dissolving the sugar in the gin. The almonds have been added too.
De opgeloste suiker gaat in de fles waar al de helft van de bessen inzit. Als laatste de fles opvullen met de rest van de bessen en jenever. Deze 5 liter fles Gin moet minstens een jaar staan om op smaak te komen (hoe langer hoe beter).
Tot slot een heerlijk recept voor een 'sleedoorndrupke':
Neem 1,5 kg Sleedoornbessen, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever of brandewijn.
Was de vruchten en prik ze flink aan met een stopnaald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de brandewijn door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde brandewijn over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Vooral met kerstmis is dit een sfeervolle drank.
Finally, a tempting Belgian recipe for a 'little drop of sloe':
Take 1,5 kg of sloe berries that have been through the frost or have been put in the freezer, add 350 grammes of sugar, a quarter litre of water and a half litre of gin or brandy. Fill a few bottles with sloes and pour over the sweetened brandy. Leave to stand in a warm place, shaking regularly. A comforting drink, especially suited to Christmas time.
05 oktober, 2006
EIGENGEMAAKTE PESTO / HOMEMADE PESTO
Het is gemaakt met basilicumblaadjes, olijfolie, pijnboompitten en wat andere dingen, en er zit pecorinokaas (van schapenmelk) in. Het lijkt vrij oprecht gemaakt.
Voor een potje Pesto bij de delicatessenwinkel betaal je minimaal het dubbele, de vraag is of het beter is.
Onze SUPER verkoopt nog een merk en wel Merza, een merk dat ondanks zijn Mediterraans klinkende naam onderdeel blijkt te zijn van een puur Hollands bedrijf. Hun pesto is gemaakt met zonnebloemolie en bestaat voor 25% uit aardappelmeel(!)en 23% uit basilicum. Naast cashewnoten (!) stoppen ze er ook pijnboompitten in. Verder iets ondefineerbaars dat zij noemen "harde Italiaanse kaas". Voor een luttele 130 gram van dit mengsel moet je € 1.99 bij de kassa neertellen.
Het recept staat hieronder.
04 oktober, 2006
Druiven wijn / Grape wine
Er zijn mensen die beweren dat alleen wijn gemaakt van druiven wijn genoemd mag worden. Ik denk daar anders over zoals u zult begrijpen.
Wonderlijk genoeg halen die vinologen bij hun beschrijvingen van de druivenwijn hele fruitstalletjes leeg om de wijn te kunnen plaatsen! In hun folders staan ook plaatjes van het genoemde fruit. Wat je niet in de folders leest, is dat er door wijnboeren soms ook daadwerkelijk ander fruit dan druiven aan de wijn wordt toegevoegt. En waarom niet zou ik zeggen. Een aantal jaren terug was er een groot wijn schandaal in italië: er was anti-vries aan de wijn toegevoegd, dat is heel wat schadelijker.
Strangely enough, wine experts go through whole fruit stalls to describe the flavour of a wine, even going so far as to put illustrations of the various fruits in their folders. What you don't read in the folders, though, is that winemakers sometimes do indeed add other fruit to the wine than grapes alone. My response is, "Why not, indeed?" A few years ago there was a big wine scandal in Italy: anti-freeze had been added to the wine. That's a lot more damaging than fruit.
Foutje?
A mistake?
Hoe dan ook, vandaag ben ik begonnen aan een rode wijn van druiven. 15 kilo blauwe druiven, 5 van onszelf en de rest van de buurman. De onze hangen op het zuiden tegen de muur en zijn dit jaar goed gerijpt. Die van de buurman komen uit zijn kas, ze zijn goed van smaak maar veel lichter van kleur èn smaak dan de onze (van de volle grond).
Vroeger maakte men er in de wijnlanden een waar feest van: het hele dorp kwam dansen in de kuip! De druiven werden met voeten getreden.
(In welke Italiaanse film was dat te zien? Ik ben de titel kwijt.)
Over een dag of tien als de schillen hun kleur hebben afgegeven, gaat de pulp de fruitpers in, het sap wat daar uit komt gaat in de mandfles voor de tweede gisting.
In about ten days' time, when the skins have coloured the liquid, the pulp will be put through the wine press; the juice that is released then goes into the jar for the second fermentation.
Over een jaar weten we of het wat geworden is: een heerlijke rode wijn, rosé of 'niet te drinken'.
En, oh ja.......helaas moet er ook een tabletje Sulfiet bij om bederf te voorkomen.
In a year's time we'll know whether it was all worth the trouble: a delicious red wine, a rosé, or 'undrinkable'.
And, oh yes ..... unfortunately I'll have to add a campden tablet for sterilisation purposes.
03 oktober, 2006
Quince wine II / Kwee wijn II
De vier a vijf kilo gesplitte kwees gaan na het raspen in de keukenmachine de pan in. Deze twee pannen zijn maar net voldoende om water plus kwee te kunnen koken. Beslist niet meer dan 15 minuten zoals het recept aangeeft. Kook je te lang door dan is de kans groot dat de wijn troebel blijft.
Als het meeste sap er doorheen gelopen is hang ik de zak op tot er niets meer uitdruppelt.
Zie onderstaand stukje uit mijn 'bijbel'.
See below the relevant excerpt from my 'bible'.
The vinegar bacteria
The very worst thing that can happen to a winemaker is that his wine changes to vinegar during the production process. The French for vinegar is 'vinaigre': literally 'sour wine'. This can happen very easily if vinegar bacteria are allowed to get into the wine. Like yeast cells, these bacteria are all around us, but sometimes they are transferred to the wine by the dreaded winefly, appearing as if by magic around anything which is fermenting. This creature is the winemaker's gretaest enemy. It is absolutely imperative that you keep it out of the way of your wine. Once the winefly has got into the must, it will be irrevocably transformed into vinegar and you'll never be able to use it for making wine. Wine can be infected in this way at all stages of the process and therefore you should....(keep the container covered by a thick cloth during the first fermentation).