Pagina's

30 juni, 2013

TAALVOUTJES

TAALVOUTJES heeft een eigen site, een mooie vlotte site.

Als randpapa mag ik best een beetje trots zijn op Vellah die samen met Inger het toch maar mooi voor elkaar heeft gekregen; bijna 170.000 mensen die de Facebookpagina 'Taalvoutjes' leuk vinden en nu dus een eigen site met een winkel. Het kwartetspel komt pas tegen de winter uit, maar ik heb er vast eentje besteld voor de verzameling van L. Ik blijk de eerste koper te zijn.
Ik weet dat er nog meer in de pen zit, dus hou ze in de gaten!





23 juni, 2013

EEN KIST VOOR EEN VRIEND II



Ik heb handgrepen aan de kist gemaakt. In eerste instantie dacht ik dat ze te grof zouden zijn, maar ze maken de kist compleet. De 'rug' op de deksel waar ik niet goed raad mee wist krijgt twee kleine ornamentjes waardoor het ineens allemaal klopt. Als laatste moet er iets komen om de kist mee te kunnen sluiten, dan is het houtwerk klaar.



19 juni, 2013

EEN KIST VOOR EEN VRIEND


In opdracht iets voor iemand maken is nooit mijn sterkste kant geweest, maar als ik mijzelf de opdracht geef iets voor iemand te maken lijkt het een stuk makkelijker. De kist die ik voor mijzelf en lindsey maakte krijgt navolging. Mijn -in leeftijd- oudste vriend die veel werk van mij in huis heeft, woont niet meer in het huis waar zijn collectie staat, soms weet hij niet eens meer dat het zijn huis is, maar als hij er is voelt hij zich thuis. Voor deze vriend vind ik het een eer een mooie kist te mogen maken, ik heb het zelf voorgesteld. Zijn vrouw "had het mij niet durven vragen", maar geeft mij nu te kennen dat het best frivool mag zijn. Eigenlijk zou ik het hem zelf willen vragen, maar de laatste keer dat ik hem sprak duurde het een tijdje voordat hij wist wie ik was. Hij denkt waarschijnlijk ook helemaal niet aan de dood, laat staan aan een kist die nu al voor hem gemaakt zou worden. Maar we kunnen ons natuurlijk vergissen, misschien zou hij glunderen van plezier als hij zou weten dat er nu al aan 'zijn laatste kunstwerk' wordt gewerkt.




Met de ervaring die ik bij het maken van de vorige kisten heb opgedaan, probeer ik deze keer wat zorgvuldiger te werk te gaan. Langs de rand van de bodem heb ik een latten frame gemaakt, zodat ik exact de juiste omtrek heb. Dat frame heb ik met tijdelijke plankjes op de juiste hoogte gesteld.Voor en achterschot zitten dan al op hun plaats.




Met de kist op z'n kant is het een stuk makkelijker werken en beter te klemmen.





De deksel wil ik wat bollend maken, vandaar de ribben en de 'rug' als bij botenbouw. De 'bekleding' krijgt al werkende vorm.





De rug waar ik eerst zo blij mee was blijkt nu een storend element, ik weet nog niet hoe ik dat op ga lossen.



18 juni, 2013

SLACHTOFFER



'Onze' Grote Bonte Specht horen we vaak, maar zagen hem slechts een enkele keer in de winter om te snoepen van al het lekkers dat buiten opgehangen wordt. Het is een schichtige vogel. De afgelopen maanden zagen we hem en haar steeds vaker en frequenter vlak voor onze neus op voedseljacht. Het paar leek aan ons te wennen, ze vlogen niet zo snel meer weg. Een paar dagen terug zag L. een trio, twee ouders en een jong in de dode kersenboom op nog geen vijf meter van haar vandaan. De ouders waren aan het voeren. Daarna zagen we vaker hem of haar met een volle snavel de bomen in verdwijnen, het jong hoorden ook wij roepen. 

Vandaag vond ik het jong dood onder een appelboom, ernaast lagen wat veren en restjes waar de vliegen al op zaten. Duidelijk gepakt door een rover, gedood, maar niet opgegeten. Jammer, hij was  bijna volwassen.