Pagina's

22 februari, 2011

CANAL+ / CANAL -



In het buitengebied waar wij wonen zijn we voor TV ontvangst afhankelijk van een satellietschotel (vroeger een hoge mast met vele sprieten); "de kabel' komt hier niet. De aanbieder van TV via de schotel is CANAL+. Als we zouden willen, kunnen we 'zappen' tussen meer dan 600 kanalen. In de praktijk gebeurt dat natuurlijk zelden of nooit, veel verder dan een aantal zenders 'dicht bij huis' komen we meestal niet. Onder die door ons bekeken zenders zitten de filmkanalen van CANAL + zelf. Het zijn soms naar onze smaak goede films en die worden niet onderbroken door verderfelijke reclame. Maar sinds een paar maanden probeert de aanbieder zijn kijkers duidelijk te maken dat er wat gaat veranderen, dat gaat per telefoon, brief en dmv een lopende tekst in beeld. In het begin was dat een kleine, niet echt storende letter die gebruikt werd in de boodschap en ophield als de film echt begon.
Afgelopen zaterdag echter - we wilden een re-make van Sherlock Holmes zien - bleef de tekst in een zeer groot formaat de hele film in beeld. Een echt storende factor waar we alleen vanaf konden komen door de tekst af te dekken.
De twee gidsen die we naast de krant zo nu en dan raadplegen bleken samen met een stapeltje CD's afdoende te werken. Leuk film kijken was het niet.

Wij zullen echt niet de enigen zijn die zich storen aan deze opdringerige teksten, maar je leest of hoort er nooit wat over. Waarschijnlijk omdat het veel mensen niet eens opvalt omdat bij hen het bewegende beeld als onderdeel van het interieur altijd aanstaat.

15 februari, 2011

HAKWERK / Dendrocopos major



We zien hem het hele jaar rond en horen 'm soms flink te keer gaan in de bomen in en rond onze tuin. Her en der zijn in de wel of niet rotte stammen behoorlijke gaten gehakt op zoek naar larven en insecten. Ik weet ook dat spechten slim zijn en 'klemmende' plekjes zoeken om bijvoorbeeld zoals hier een hazelnoot te fixeren om  hem open te kunnen hakken. Maar zo duidelijk zichtbaar als op de foto had ik het nog nooit gezien.
Dit is één van de drie overgebleven populieren, d.w.z. een stomp van een meter of drie hoog met een paar jonge uitlopers. Een groot deel van de stam is aan het vermolmen, een eldorado dus voor die harde werkers met hun scherpe snavel en harde kop.
Ik ben benieuwd hoe lang die noot daar blijft zitten.

11 februari, 2011

MACHINE toTAAL KADUUK...


Een hakblok maken, het lijkt zo simpel maar is veel moeilijker dan een aanhangertje voor de buurman bouwen. Het probleem loert aan twee kanten. Ondanks mijn semiprofessionele machinepark is het een crime om echt haakse blokjes (75X75X160 m/m) en poten te maken, dat merk je pas als je ze samenvoegt.
Ik heb als eens eerder zo'n hakblok gemaakt waarbij ik de blokken 'koud' (zonder verbinding) tegen elkaar lijmde. Dat blok is - ondanks dat ik dacht dat het Essenhout uitgewerkt was - behoorlijk opengetrokken en als hakblok niet meer bruikbaar.

Nu wil ik ze door middel van een 'veer' (een strookje kersenhout van 6x22x160 mm) met elkaar verbinden. Het gleufje voor de veer moet exact in het midden van het blok zitten en dat bij de meeste blokken aan vier kanten! Ook dat lijkt een simpele handeling, maar is het beslist niet. (Behalve als je kiest voor een ruime gleuf en veel lijm.) Ik probeer het zo strak mogelijk te maken, want dat geeft het fraaiste resultaat. Om dat te bereiken maakte ik met de cirkelzaag een zaagsnede zo goed als in het midden en haal 'm dan over een ingebouwde bovenfrees met een balk als aanslag. Na uren schuiven was de afstelling perfect.

Het ging lang goed, maar aan het eind van de middag begon de meer dan 30 jaar oude MAKITA vreemde geluiden te maken die duiden op kogellager-problemen. Even daarna stopte die abrupt, een stinkende rookwolk achterlatend. Hij zit muurvast en dat met nog zeven blokjes te gaan. Ik heb 'het machien' uit nieuwsgierigheid gedemonteerd om te zien of een lager inderdaad het probleem is. Dat is zo. Ervaring leert dat nieuw kopen voordeliger is dan reparatie. 

Dus voor mij geen slijpmachientjes, maar een nieuwe bovenfrees!


04 februari, 2011

MACHINE-TAAL







Eigenlijk zou ik wel een langzaam lopende 'natte' slijpmachine willen hebben, niet dat ik 'm echt nodig heb maar soms mis ik het wel bij het slijpen van houtbeitels. Ik had ooit een bijna antiek slijpsteentje wat je met handkracht rond moest draaien. Dat werkte wel maar was niet bepaald handig.
Deze Zweedse TORMEK kom je al snel tegen als je op zoek gaat naar zo'n natslijpmachine. Het lijkt een degelijk ding, maar als je de bijbehorende uitleg onder ogen krijgt beginnen je oren te tuiten! Een vertaling waar de Nederlandse importeur zich diep voor moet schamen. Het zou mij de lust kunnen ontnemen met dat ding te werken en dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. 

*
Werk voor vertalers...
*

Met de gepatenteerde Tormek bevestiging voor boren DBS-22 kunt u nu verscherp je boortjes met de hoogste precisie. Het optimale punt en de klaring hoeken kan worden ingesteld naar gelang het boren van eis, die afhankelijk is van de boor grootte en het materiaal. U kunt volledig te herstellen versleten boren alsmede gebroken boren tot een perfecte vorm.
U maakt een 4-facet punt dat de ideale snijden prestatie sinds de beitel rand geeft krijgt een punt in plaats van bijna plat als op een groot aantal oefeningen. Een 4-facet punt zal niet lopen en de vereiste stuwkracht is aanzienlijk verminderd in vergelijking met een conventionele conus punt te boren.
Een precisie geslepen facet 4-punt genereert minder warmte en het leven van de oefening is dus ook verlengd.Onafhankelijke tests tonen aan dat een Tormek geslepen boren duurt tot 4 keer langer dan een gloednieuwe conventionele boor ¹.
Door te werken met de wetten van de fysica en koeling continu de rand, is het risico dat het staal wordt oververhit en verliest de hardheid of krijgt micro scheurtjes geëlimineerd. Je hebt volledige controle over alle tijd en kunt zien hoe de verscherping opbrengsten.