Pagina's

30 oktober, 2009

I.v.K.N.O.




Telkens als ik deze foto zie moet ik denken aan de geweldige sfeer die hing in het oude gebouw van het Instituut voor Kunst Nijverheids Onderwijs in de Gabriël Metsustraat te Amsterdam. Het ging er zeer gemoedelijk aan toe maar juist daardoor waren we zeer gemotiveerd. Op deze z/w prent uit 1962 (?) krijgen wij kunstgeschiedenis van Henk Brouwer, daar kwam geen dia bij te pas. Hij hield een verhaal en stak daarbij zo nu en dan een boek ter illustratie omhoog. Aan de gezichten te zien werkte dat zeer aanstekelijk.
Wij volgden avondonderwijs, misschien dat dat ook mede een beetje de sfeer bepaalde.
In 1967 verliet ik met pijn het oude gebouw bij het Museumplein om mijn studie af te maken en eindexamen te doen in een door Gerrit Rietveld ontworpen betonnen gebouw met veel glas in Amsterdam zuid. De sfeer uit het oude gebouw was ver te zoeken. Voor de grap zei mijn docent Carel Kneulman eens tegen mij: "Misschien moet je eens een beitel zetten in die verdomde betonnen palen". Binnen dat gebouw heeft de afdeling beeldhouwen meerdere locaties gekend.
Later heeft dat 'Rietveld' gebouw natuurlijk zijn eigen sfeer gekregen en is de Rietveld Academie uitgegroeid tot een 'kunstinstituut' met internationaal aanzicht, dat met het oude I.v.K.N.O. weinig meer te maken heeft. Een jaar of drie terug ben ik met L. nog eens naar een eindexamenpresentatie geweest. Het 'je werk verkopen', wat ons nooit geleerd was, was gemeengoed geworden. De voertaal leek engels, de sfeer om te snijden, maar dat kan aan mij gelegen hebben. In de meer dan dertig jaar dat ik als student en docent met het instituut te maken heb gehad, hebben meerdere directeuren de scepter gezwaaid, de meesten met gevoel voor studenten, docenten en gebouw, nooit ter meerdere glorie van zichzelf. De man die nu aan het roer staat en die ik elders heb leren kennen, zie ik als een omhooggevallen pedante kunstpaus met slechts oog voor groei. De directeur ten tijde van de fusiegolf wilde klein en zelfstandig blijven omdat hij alle medewerkers en studenten wilde kennen en dat waren er toen, avond- en dagschool samen, ook al heel wat.
Nu hoor en lees ik dat de huidige directie het Rietveld gebouw wilde verruilen voor het voormalig GAK gebouw aan het Bos en Lommerplein, een onzalig plan dat gestopt diende te worden.
Op deze protest-site verwoordt een aantal mensen ook mijn gevoel over het gebouw en de huidige directeur. Een ingezonden brief van Wim Crouwel maakt duidelijk waar Tijmen steken laat vallen; sterker nog, de steken niet herkent.
Sinds 10 september lijkt het gevaar gekeerd: het onnozele plan gaat niet door, de opleiding blijft voorlopig waar hij is, namelijk in het door Gerrit Rietveld ontworpen gebouw De RIETVELD ACADEMIE.
Maar blijf waakzaam, de snoodaard zal niet rusten voordat er een instituut is met zijn naam op de gevel. Studenten en docenten zijn ondergeschikt aan de grootheidswaanzin van een gemankeerd artiest. Ik ken docenten die zelfs dat niet doorzien, maar bezig zijn de A.O.W. te halen!

Mijn I.v.K.N.O. of zelfs 'Rietveld' is het allang niet meer, maar dat is aan mensen die net zijn afgestudeerd niet uit te leggen.

29 oktober, 2009

WONDERLIJKE VERGROEIING




Bij het rapen van gevallen Kweeperen kwam ik deze wonderlijke 'vergroeïng' tegen. Een rijpe Kwee met een onvolgroeide vrucht en daartussen een verdord blad. Het doet denken aan een jong ijsbeertje op moeders rug.
Bij nadere beschouwing en na het lospeuteren van de 'kleine', blijkt er toch iets anders gebeurd te zijn. De grasspriet had al een belletje kunnen doen rinkelen! De volwassen Kwee was bovenop de al langer geleden gevallen kleine vrucht terechtgekomen die zich onder een blad had verstopt.
De kleine zat zeker voor een derde deel in het vruchtvlees van de grote. En iemand die wel eens een Kwee heeft doorgesneden weet dat dat vruchtvlees behoorlijk hard is. Als de grond niet zo droog dus hard was geweest zou het kleintje niet in de vrucht, maar in de grond verdwenen zijn. En dat het droog is geweest is goed op de onderste foto te zien, nooit eerder zag ik opengebarsten vruchten liggen! Dat moet gebrek aan vocht zijn. Ik hoop er toch nog een goed wijntje van te kunnen maken.





Een recept voor Kweewijn kunt u vinden op mijn blog van 2 en 3 oktober 2006. Typ Kwee wijn in in het venster -zoeken in deze blog-.


24 oktober, 2009

L O O D G I E T E N





Toen wij de pick-up en het Huuske pas hadden zei de baas van onze garage: "Je moet vooraan eens vijftig kilo extra aanbrengen, dan zal de wagen beter in balans zijn en een beter stuurgedrag vertonen."
Hij had het over een paar betonnen stoepranden of een (ouderwetse) baal cement, maar die hang je niet zomaar even op en bovendien zijn die nogal groot in volume.
Ik dacht eerder aan lood, klein van volume en behoorlijk van gewicht. Lood verzamel ik al vanaf het moment dat ik het nut ervan inzag, ik heb dan ook behoorlijk wat kilo's in huis.
De stukjes U profiel die ik gisteren afzaagde zijn bedoeld als afsluiting/ophanging van een vierkante pijp die ik vanmiddag vulde met lood. Intuïtief dacht ik wel te komen aan de genoemde vijftig kilo, maar toen de pijp met lood afgekoeld was en ik 'm op de weegschaal zette, kwam de wijzer niet verder dan 28 kg!
"Waarom" dacht ik meteen, "heb ik het niet van te voren uitgerekend?" Maar rekenen is nooit mijn sterke kant geweest; sterker nog, er is meer misgegaan omdat ik iets 'uitrekende' dan wanneer ik het niet deed. 'Omdraaiingen' hebben mij al heel wat ellende en gevloek gebracht.

Nu ben ik achteraf aan het rekenen geslagen (zowel uit het hoofd als met de calculator), maar de uitkomst ligt hoger dan het werkelijke gewicht. Waar gaat het fout?

De buis is inwendig 6,5 x 6,5 x 74 cm, dat is 3126,5 cm3
Het soortelijk gewicht van lood is 11,35 gram/cm3
Alleen het lood in de pijp zou dan 35,48 kilo moeten wegen!

Is de weegschaal niet goed?
Klopt mijn berekening niet?

Wie helpt mij uit de droom?


23 oktober, 2009

NOG EEN STOOMMACHINE!





Deze BEWO gietijzeren beugelzaagmachine is vermoedelijk van net ná de WO II. Ik kocht hem zo'n twintig jaar geleden van een collega beeldhouwer en betaalde er hfl. 100.-- voor. De collega kocht een moderne beugel-lintzaagmachine voor veel meer guldens dan de honderd die hij van mij kreeg. Van die nieuwe aanschaf kreeg hij al snel spijt, zijn oude zaag bleek meer solide en nauwkeuriger dan dat nieuwe 'blikken ding'! Ik kan het niet ontkennen. Ik zaagde al eens plakjes van 2 mm van een stuk rondstaal van 100mm zonder noemenswaardige dikte tolerantie!

Vandaag had ik twee stukken U profiel nodig, 8x8x4.5 cm gemiddeld 6mm dik. Hij doet er nog geen vijf minuten over en dan valt het afgezaagde stuk op de grond. Meestal tenminste!

Het geluid is weer voor liefhebbers, maak er van wat je wilt.
De eerste opname deed ik uit de hand en maakte hem in QiuckTime op lengte. Voor de tweede blies ik het stof van m'n statief voor een vastere hand, deed wat licht aan en hoopte op de val van het afgezaagde stuk!

22 oktober, 2009

ALLEEN VOOR LIEFHEBBERS





De kleur en geur van hout.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar voor 'pallets' worden soms de mooiste houtsoorten gebruikt! Natuurlijk is het 'resthout' maar daarom niet minder mooi. Purperhart is zo'n houtsoort, ik kan het niet over mijn hart krijgen dat zomaar in de haard te gooien. Twee keer eerder al heb ik het over dit prachtige hout gehad en dit zal niet de laatste keer zijn.
Ik heb nog een aantal van die grijs/paarse pallet balkjes met spijkergaten liggen en weet eigenlijk niet goed wat ik er mee moet.
Omdat de dag vandaag met regen begon en tuinwerk geen optie was heb ik zo'n balkje doormidden gezaagd en op de vlakbank bewerkt tot een handzaam stuk voor op de draaibank.
Ik heb geen houtdraaibank, maar een zeer oude metaaldraaibank waarop ik tegen alle regels in ook hout en andere materialen draai.
Tot nu toe zonder noemenswaardige problemen.
Voor het draaien gebruik ik dan ook rustig de beitels die voor metaal bedoeld zijn en laat de 'automaat' z'n werk doen!
Het geluid dat op dit korte filmpje te horen is lijkt op dat van een oude stoommachine of zelfs een trapnaaimachine en juist dat is wat het voor mij zo leuk maakt! Ik weet echt nog niet wat ik met de twee gedraaide rondhouten ga doen, maar ik denk aan een kinderstoeltje voor opa's met kleinkinderen die zo'n stoeltje al lang ontgroeid zijn.

17 oktober, 2009

W R I N G V L E U G E L



Het is wonderlijk hoe woorden 'linken'. Voor mij als geïnteresseerde in de luchtvaart is een 'Wringvleugel' een vroege methode om een vliegtuig bestuurbaar te maken. De gebr. Wright maakten er gebruik van, aan oesters zou ik niet zo snel denken.
Chefkok Marcel Schouwenaar is de ontwerper van het oestermes met wringvleugel waar Wouter Klootwijk op 9 oktober in de NRC over schreef.




Onze (APPLE) CHEF van KOOKSTUDIO HEERLIJK & EERLIJK was er snel bij. Hij stuurde de 15e een mailing rond met een speciale aanbieding: het mes + 6 heerlijke oesters. Het mes stond al op mijn verlanglijstje, maar de oesters gaven de doorslag.
Het mes doet wat je er van verwacht: dankzij de wringvleugel is er zonder moeite goed kracht te zetten. De oester gaat snel open, sneller dan ik met andere messen gewend was. Alleen heb ik er spijt van dat ik niet voor de CHEF heb gekozen met het aan twee kanten geslepen mes omdat je nu het mes moet omdraaien om met een gebaar naar rechts de spier door te snijden. Ik begrijp die twee uitvoeringen niet, maar dat zal wel met marketing te maken hebben en daarvan heb ik geen kaas gegeten. Oesterliefhebbers kan ik het zeker aanbevelen!



Volgens dit boek is wringen het 'met een draaiende beweging samen persen'. Dat is niet wat het mes doet en ook de vleugel van de Wright Flyer ook niet. Het gaat dus om 'openwringen', maar we kennen ook de schoen die 'wringt' en dat is juist het tegenovergestelde.
Het zal beide CHEFS worst wezen, als het mes maar verkoopt.

Wat is taal toch leuk!

En, oh ja de oesters (Creuses) waren heerlijk!


16 oktober, 2009

WULPSE GEDACHTEN
Of hoe de minderheid een meerderheid dicteert.



Uit het Nieuwsblad Land van Altena

15 oktober, 2009

Buitendijks B O U W E N



In de volksmond heet het dat wij binnendijks wonen beschermd door de dijk, dat is de kant van de dijk waar niet het water is. Maar onze dorpsdiender vertelde ons een paar jaar terug dat dat een misverstand was, wij woonden buitendijks! De rivier loopt tussen de dijken, dus binnendijks en als je aan de andere kant van de dijk woont, woon je buitendijks! Het is een interessante vraag waar meerdere antwoorden op mogelijk lijken.

De vraag is dus of de titel van dit stukje juist is. Volgens Wikipedia wel!

Hoe dan ook, we hebben een nieuwe buurman die een prachtig stuk grond gekocht heeft met daarop een veredelde 'stacaravan' die hij gesloopt heeft. Nu is hij bezig met een race tegen de klok, want na 15 oktober mag er niet meer in of aan de dijk gerommeld worden, zeker niet gebouwd.
Vandaag is het de 15e en het laatste beton voor de 'keerwand' is vanmiddag gestort en waarschijnlijk gaat er morgen grond tegenaan zodat het dijklichaam weer intact is.

Het verkeer op onze dijk is de laatste dagen een aantal keren de doorgang totaal ontnomen. Voor het storten van de vloer waren drie betonmixers nodig plus een betonpompwagen. Samen met de busjes plus aanhanger van de aannemer blokkeerden ze de weg totaal, maar tot een claxonconcert zoals ik die ken van Amsterdam is het nooit gekomen.

De man in de kraan, Rudi, heeft sinds begin 2008 een eigen bedrijf en dus ook een website: rdaandelsverhuur.nl
Toen hij zag dat ik foto's maakte vroeg hij mij vooral de naam te laten zien, misschien zag hij mij aan voor een persfotograaf. Zijn site kan wel wat fotomateriaal gebruiken, dus stuurde ik hem een setje, want onder de kop 'projecten' staan slechts drie foto's en bij hulpstukken kan er ook nog wel wat bij.





14 oktober, 2009

KNOFLOOK/GARLIC SOFTNECK



Gisteren ben ik even naar Vreeken's Zaden in Dordrecht gereden om knofjes te halen. Een heerlijke winkel om in rond te neuzen. Ik ben met drie soorten thuisgekomen. Thai, Sprint en Vallalado. Bij Vreeken staan 46 soorten knoflook op de zaadlijst dus drie soorten is niets.
Wat ik kocht zijn deze:

UI-ACHTIGEN
306130 KNOFLOOK 'Thai'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke subvar turban)
Een grote variëteit, die al vrij vroeg na de oogst goed op smaak is. De tenen groeien over elkaar heen (als een artisjok) en zijn decoratief roze gestreept. Milde smaak, dus ook ideaal voor rauwe consumptie.

UI-ACHTIGEN
306124 KNOFLOOK 'Sprint'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke subvar turban)
Eén van de grootste

UI-ACHTIGEN
306150 KNOFLOOK 'Vallalado' / 'Valverde'
(Eng: Garlic Softneck)
(Allium sativum var sativum ssp artichoke)
Vallalado en Valverde zijn grote types met een zeer gezonde groei, voor alle gebruiksdoeleinden: zowel in bak- en kookgerechten als in salades en ander rauw gebruik.

Alleen de laatste heb ik al eens eerder gehad, die deed het prima op onze zware klei.
Van knoflook kan je niet genoeg zetten, wij komen altijd te kort. Nu gaan er zo'n honderd tenen de grond in, als het goed gaat hebben we volgend seizoen honderd knoflook knollen, dat zijn tien strengen van tien knollen, dat moet genoeg zijn. Als we een te natte winter krijgen is er in het voorjaar nog maar de helft over, maar ook dat moet voldoende zijn.

12 oktober, 2009

L o n g t e s t 2009





Twee dagen voor mijn verjaardag in 1999 ben ik gestopt met roken. Wanneer ik precies met roken begonnen ben weet ik niet.
Het viel niet mee van die verslaving af te komen, ik las 'Stoppen met roken' van Allen Carr anderhalf keer, gebruikte nicotinepleisters en deed meerdere pogingen van mijn peuk af te blijven. Mijn eerste maatje rookte tot vlak voor haar dood, ze kon maar wilde het ook niet opgeven. Mijn tweede vrouw heeft wel eens een sigaret tussen haar lippen gehad, maar echt gerookt heeft ze niet. Ook voor haar, maar vooral voor mijzelf wilde ik stoppen. De laatste weken rookte ik mij letterlijk ziek, ik werd misselijk van mijzelf en stopte resoluut. Nooit meer heb ik tabak aangeraakt.

Op de foto uit 1963, waar ik in onze hut op de Zuiderkerk een meloen uitlepel, is op de tafel mijn rookgerij te zien. Ik rookte pijp en draaide sjekkies van Zware Van Nelle, de meest teer bevattende shag. Voor een papieren pakje 'Export Quality' betaalden we aan boord 25 cent! (Nu meer dan zes euro in de tabakszaak!) Het blik sigaretten dat ook op tafel staat is van een hutgenoot.

Een half jaar geleden heb ik bij de huisarts een longtest gedaan omdat ik voor mijn gevoel te snel kortademig werd. Er was enige ruis te horen en de blaastest gaf aan dat mijn longen niet optimaal functioneerden. Maar na zesendertig jaar roken is dat niet zo vreemd. Gisteren deed ik de test opnieuw en dit keer met een positiever resultaat. Niet dat ik minder snel kortademig ben, dat heeft ook met het ouder worden te maken, maar kennelijk klopt de tien jaar die er voor staat . De longen van een stevige roker zullen nooit helemaal schoon worden, zeker de mijne niet omdat er ook de nodige glas- en asbestvezels in zitten.
In ieder geval ben ik blij met de uitkomst, het had ook anders gekund.



1964 Hand in hand met peuk, kaarsje en een glas wijn in mijn keldertje waar ik werkte en ook een tijdje woonde.




1964 Onder een brug in Lyon met pijp, canvas rugzak en stokbrood. Het was mijn eerste en enige liftvakantie.

08 oktober, 2009

GELOVEN STAAT VRIJ
maar niet altijd



Hill of Crosses, Litouwen.
Door de Russen meerdere malen met de grond gelijk gemaakt.
Er komen dagelijks kruisen bij.



Ik geloof in het leven, de vrijheid van leven, het ongedwongen geloven en het mogen loslaten van het geloof in een oppermacht, welke dan ook. Ik verafschuw gelovigen die wel dan niet met dwang anderen, dus ook hun eigen kinderen, hun leer opleggen of hen 'in naam van' een wapen in de handen duwen. Kinderen van religieuze ouders wordt zelden gevraagd om deel te nemen aan godsdienstige sessies maar worden als vanzelfsprekend meegezogen, vaak al op een leeftijd waarop zij nog niet kunnen beseffen waaraan zij deelnemen. Een kind van gelovigen ontdekt niet dat er zoiets als een God zou kunnen zijn, maar wordt geïndoctrineerd met het idee dat zoiets bestaat. Geconfronteerd met een voor de ouders vaststaand feit.
Ik heb medelijden met die kinderen die elke zondag urenlang speelgenot moeten missen omdat ze met hun ouders mee moeten naar de kerk, maar ook daarna de straat niet op mogen, blij mogen zijn. Ik beticht de ouders die hun kleine kinderen 'onder de hoede van de Heer' op de druk bereden weg laten spelen, van asociaal gedrag.
Ik beschuldig vele prekers van het zaaien van angst, haat en venijn.
Ik zie nog de dominee die tijdens het gebed het zaaltje van het Hervormd Centrum rondspiedde om te zien of alle rouwenden hun ogen wel vroom gesloten hadden. Ik zag zijn kille blik en hoorde zijn nietszeggende, automatisch geprevel en voelde zijn klamme hand, die wij na afloop verplicht moesten schudden. De familie van de buurvrouw waar het om ging stond als onbelangrijk terzijde.
Op de zwartomrande rouwkaarten die door de man met het te vaak gewassen zwarte pak, de zwarte hoed en witte handschoenen in de brievenbus worden gestopt, staat altijd: 'geen bloemen'.
De kerkhoven in onze gemeente zijn beslist geen lust voor het oog, de één is nog troostelozer dan de ander. Maarten 't Hart heeft het in de bijlage van de NRC van 3 oktober over de vruchtbare grond van dodenakkers: begraafplaatsen en voormalige slagvelden. Voor hem een reden om te spreken over zijn wens, na zijn dood 't liefst in stukjes gehakt door zijn composthoop te worden gewerkt. "De doden laten duizend bloemen bloeien". In onze gemeente is van die vruchtbaarheid op de begraafplaatsen weinig te zien, het lijkt of al het nieuwe leven dat het lef heeft z'n kop boven het maaiveld uit te steken, teruggetrapt wordt. Niet omdat het er niet kán groeien maar omdat het er niet mág groeien, laat staan bloeien! Ik geloof niet in een leven na de dood in de zin van wederopstanding, maar wel in de zin van bemesting. Ikzelf wil graag na mijn dood de oven in, het koektrommeltje as dat overblijft mag over de moestuin. De simpele maar doeltreffende crematie die ik ooit op Bali mee mocht maken, heeft zeker tot die overtuiging meegedragen. Ook Maarten kan mij daar niet van weerhouden.
Ik geloof, want geloven in iets hoort bij het leven, maar geloof vooral in de zichtbare cyclus van alles op het land om mij heen. Een kerk/moskee/synagoge is voor mij een gebouw voor gelovigen waar ik niets te zoeken heb. Een kerk kan als gebouw bijzonder mooi zijn, en als niet gelovige kan ik genieten van de buitenkant, zeker als het kleine robuuste witgekalkte gebouwtjes zijn. De pracht en praal van de
katholieke godshuizen doet mij weinig of juist heel veel - maar dan heb ik het over de eeuwenlange uitbuiting van gelovigen. Toch ga ik er wel eens binnen, meegesleurd maar niet van harte, om al het moois vooral niet te missen. In korte broek zal ik dat nimmer doen, maar dat heeft met beschaving te maken.


06 oktober, 2009

RESTANTTURKSETORTEL



Streptopelia decaocto


Laatst vond ik in de tuin een hoopje grijze veren duidelijk van een Turkse tortel afkomstig, geplukt door de (denk ik) Sperwer. Wat je niet zo vaak als restant van een plukpartij tegenkomt is de kop van het slachtoffer. Deze keer lag het er met doffe ogen wel bij met restjes vlees en aangekoekte blaadjes. De slachtpartij moet minstens een dag eerder plaatsgevonden hebben. Ik denk dat de rover, ongestoord, op z'n gemak de duif geplukt heeft. Ik hoop dat hij/zij er van genoten heeft.

05 oktober, 2009

VOGELFLUGLINIE



Op de terugweg ben ik met de ferry van Lolland overgestoken naar Duitsland, een overtocht van drie kwartier tussen Rodbyhavn en Puttgarden. Wat ik nog niet eerder had meegemaakt was dat de trein ook de boot opreed om er aan de andere kant weer vandoor te gaan! Gek genoeg laat het grote ANWB autoboek wel een spoorlijn zien tot Rodbyhavn, maar aan de Duitse kant niet! Hier is te lezen dat er een brug gaat komen die in 2018 de veerdienst moet gaan vervangen. Vreemd is wel dat er staat geschreven dat met de brug de overtocht een UUR korter zal zijn terwijl die maar 45 minuten duurt. Ze zullen inclusief de wachttijden bedoelen, maar met om elk half uur een boot zal dat alleen in de ' zomerse top dagen' zijn.




De volgende dag rij ik over de Lüneburger Heide, koop Heidekartoffeln om mee naar huis te nemen en zie tot mijn verrassing meerdere akkers vol met Afrikaantjes. Zou dat voor een zeer winstgevende tinctuur van Dr. A. Vogel zijn of gewoon om zaad te winnen? Op deze plek vond ik nog een andere reden om een akker vol Afrikaantjes te zetten. Dat Afrikaantjes op kleine schaal ingezet worden om ongedierte te bestrijden wist ik wel, maar dat akkerbouwers het ook op grote schaal gebruiken wist ik niet. Voor het oog is het een lust, voor de neus een must. Wist u overigens dat Afrikaantjes door meerdere landen ook op postzegels afgebeeld zijn?



04 oktober, 2009

Skaw Prawn Skagen S.158




Ik denk altijd dat ik wel onthou waar ik plaatjes schiet of dat ik aan de hand van m'n aantekeningen in mijn agenda (is die ook nog ergens goed voor) de plek wel terug kan vinden. Vaak lukt dat ook wel, maar bij deze hektrawlers ben ik echt de kluts kwijt. Het was in Jutland op weg naar Skagen, maar welke haven?
Schepen op het droge blijven mij boeien vanwege de techniek en constructie maar vooral omdat dan pas goed te zien is hoe de totale vorm -ooit op een tekentafel tot stand gekomen- tot z'n recht komt.
De ronde 'kont' van de S.158 heeft al heel wat klappen te verduren gehad van de 'scheerborden' , de spanten tekenen zich duidelijk af. De scheerborden zelf zijn zo te zien nieuw en in de washprimer gespoten, althans daar doet de kleur mij aan denken.
Op Your Boat Photos kwam ik dezelfde trawler tegen, maar dan in het water. Een jaar jonger en een stuk minder imposant.

Het houten bootje op de voorgrond was ook ooit van een trotse visser maar lijkt nu meer een hangplek.........of een dumpplaats voor oud meubilair.


© Peter Langsdale

03 oktober, 2009

V U I L E L U C H T E N




Het lijkt op deze foto alsof er iets halverwege voor de lens zit of dat ik er mee geknoeid heb, maar de scherpe scheidslijn komt waarschijnlijk door het felle op het water reflecterende zonlicht.



Thorsminde




Ik kende het Deense landschap helemaal niet en heb er nog maar weinig van gezien. Ik weet nu wel dat het zeer gevarieerd is en totaal anders dan ik had gedacht. Het brede duinlandschap had ik niet verwacht en zeker geen haventjes direct daarachter. De badplaatsen zoals die langs de gehele Noordzeekust te vinden zijn, kunnen mij zelfs nu in het naseizoen niet bekoren. Veel leuker zijn voor mij de onverwachte activiteiten in haventjes en sluizen, grote, stalen zeebakens op de duinen en uit het niets opduikende dorpjes, want het land is glooiender dan ik dacht. De donkere wolken boven het kerkje veroorzaakten even later een forse bui met 'natte sneeuw'!






In dit helmgras verdween voor mijn voeten een kleine slang, waarschijnlijk een Hazelworm, helaas had ik mijn Olympus nog niet in de aanlag.
Als er geen bos, duin of water is, is er wel akker- of weideland. Ik voelde een sterke overeenkomst met Nieuw Zeeland, ook wat het vee betreft: runderen, schapen en herten.


02 oktober, 2009

G R A T I S





Sommige woorden behoeven geen vertaling. Deze 'opknapper' zag ik liggen bij een jachthaven aan de rand van het Deense Middelfart waar ik een nachtje op de camperplek stond. Het lijkt een klassiek Italiaans ontwerp, ooit gekocht en daar neergezet om op te knappen. Als zo vaak is het er niet van gekomen. De eigenaar wil er nu vanaf en biedt het gratis aan, althans dat is mijn interpretatie.

Liefhebbers?

01 oktober, 2009

S A E R T R A N S P O R T




Vlak voor Esbjerg kwam ik een paar zeer bijzondere transporten tegen. Het vreemde was dat deze van de foto richting stad ging en er daarna een stuk of vijf iets kortere ladingen de stad uit! Het interessante van deze combinatie is dat de lading de verbinding vormt tussen voor- en achterkant van de truck. Bovendien lijkt de combinatie speciaal voor deze lading gebouwd en dat doe je niet als er niet grote aantallen van hetzelfde vervoerd moeten worden. Het lijken dan ook delen van de masten van giga windmolens te zijn waar de Noordzee mee wordt volgezet. Hier las ik dat 43 meter lange molenbladen voor reparatie naar Esbjerg gebracht moesten worden, er zal daar dan wel een bedrijf zijn dat de molens maakt.