Pagina's

30 augustus, 2009

K R I E B E L S



Het beestje is nauwelijks te zien, het lijfje meet niet meer dan een millimeter, de 'scharen' iets meer. Ik ontdekte het door gekriebel op mijn arm, waar het zich door een woud van haren heen worstelde. Het zag er uit als een mini-kreeft en net als zijn grotere broer kroop het net zo makkelijk voor- als achteruit. Ik dacht meteen aan een teek, maar het lijkt mij toch totaal iets anders.
Wat zou het kunnen zijn en wanneer is het op mijn huid terecht gekomen?
Komt het uit de tuin of van de kippen?

Als iemand een suggestie heeft, hoor ik het graag.

22 augustus, 2009

Pfifferlingen/Cantharellen




Als kleuter had ik een tante, althans zo noemden wij haar. Ze was familie, maar hoe dat precies zat weet ik niet. Voor zover ik mij herinner woonde zij in een 'Hans en Grietje huisje' in Schoorl. Haar naam was Wiesje. Aan de overkant van de weg waar zij woonde was een bos, een bos met veel dennen. Zij sprokkelde dennenappels om haar kacheltje mee te stoken. Maar zij verzamelde meer, onder andere Cantharellen, niet een paar maar een mand vol. Cantharellen zijn in Nederlandse bossen bijna niet meer te vinden en bij de supermarkt/groenteboer betaal je een kapitaal voor een onsje. Een aantal jaren geleden kochten we in Parijs een kist vol voor een tientje (guldentijd).
Nu kwamen we in Duitsland bij de ALDI en andere supers verse Pfifferlingen tegen voor nog geen 3 euro voor 400 gram! Allemaal afkomstig uit Witruslandse bossen, want kweken kan je ze niet.
Je kunt ze vers eten, maar ook drogen om er jaren later nog plezier van te hebben!


17 augustus, 2009

'ZON' GEDROOGDE TOMAATJES








Ons kasje puilt weer uit van de tomaten en komkommers ondanks dat ik echt weer minder dan vorig jaar gezet heb! Er staan vijf soorten tomaten. Van buurman Gerard kreeg ik twee geënte plantjes, dat hadden wij bij tomaten nog nooit gezien. Verder zaaide ik weer Yellow Pear, Tijgertomaat, Pomodoro Roma en Micro Tom, een soort cocktailtomaatje. Die laatste was voor tomatenzaad peperduur: 2,95 voor tien zaden! Van die tien zaden kreeg ik acht onmogelijke plantjes met een opbrengst van nog geen pond knikkergrote balletjes. De smaak is goed maar verder niet voor herhaling vatbaar.
De twee geënte planten van buurman Gerard begonnen juist te groeien toen wij er even niet waren, van dieven is dus niet veel gekomen, ik heb ze hun gang maar laten gaan. Van die twee planten met vleestomaten heb ik eergisteren vijf kilo geplukt om een ketchup van te maken. Ik volgde een recept dat ik al eerder met succes gebruikte, maar deze keer werd de inhoud van de pan veel te zoet en was de smaak van tomaat totaal verdwenen. Gelukkig kon L. er met haar smaakervaring toch nog iets acceptabels van maken. We besloten de helft van de inhoud van de pan in flessen te doen en de andere helft aan te vullen met nog meer tomaten. Uiteindelijk hebben we er nog een vijf kilo aan toegevoegd en hebben nu een prima tomatensaus.

Ondertussen was L. begonnen met het plukken van rijpe Tijgertomaten om die te laten drogen. Deze vrucht is daar uitermate geschikt voor omdat ze bijna allemaal dezelfde maat hebben en bijna geen afval opleveren. Voor het indrogen snijdt L. ze doormidden en rangschikt zij ze bij gebrek aan langdurige zonneschijn op een bakplaat, bestrooit ze met peper, zout en gedroogde basilicum of munt, besprenkelt ze met olijfolie en stopt ze in de oven. Omdat dat uren duurt, doet zij dat meestal in de 'daluren' die we volgens ons energiecontract nog steeds hebben.

Over een dag of twee ga ik van de 'Yellow Pears' een gele tomatensap maken, voor de Roma's hebben we nog geen bestemming.

16 augustus, 2009

B I R N B A U M T E I C H



Op pad met ons huuske wisselen we het staan op camperplaatsen en campings af. Op sommige camperplaatsen mag je gratis overnachten maar zijn er totaal geen voorzieningen. Soms hebben we daar wel behoefte aan als we willen douchen of 220 V nodig hebben. Er komen steeds meer overnachtingsplekken die die voorzieningen ook hebben. De prijzen liggen dan tussen de 6 en 12 euro per nacht. In het voor- en na seizoen betalen we met een ACSI kaart 11, 13 of 15 euro op een camping (in heel europa), nu betaalden we tussen de 16 en 22 euro.
Op deze camping van Ferienpark Birnbaumteich, in de buurt van Neudorf betaalden wij 20,50 + 1,00 p/p/ voor de douche. Het was een groot terrein met veel vaste plaatsen waartussen en -naast, veldjes voor tenten en passanten zoals wij.
Wat je hier veel ziet, maar ook op andere campings in Europa is dat caravans (sta- en reiscaravans) die zomer en winter op dezelfde plaats blijven staan een 'dak' krijgen. Meestal is dat in de vorm van een extra zeil ter bescherming van de caravan, maar ook ter isolatie.
Op deze plek in de voormalige DDR waren een aantal eigenaren wel heel erg ver gegaan met het beschermen van hun caravan! Op de foto hierboven staat een gloednieuw exemplaar volledig 'ingepakt'. Hij kon er ook niet meer uit, aan alle kanten stond hij ingebouwd. Je vraagt je af waarom iemand een caravan koopt en er vervolgens een huis omheen bouwt. Het zal wel met regeltjes te maken hebben, maar een dwaas gezicht is het wel.




Tegenover ons op het veldje waar wij waren gaan staan stond deze kleine caravan met luifel, waaronder een jonge man in sportbroek zat met voor zich op tafel een laptop en in z'n hand een telefoontje. Hij heeft er uren zo gezeten, zo nu en dan hoorde je een stem. Hij leek te chatten of een spel te spelen. Maar volgens L. kon hij ook gewoon aan het werk zijn. Rond etenstijd verdween hij met laptop en telefoon naar binnen om een half uur later zijn plaats aan het tafeltje weer in te nemen. Hij was alleen, een ander gezicht dan het zijne hebben we niet gezien. De crossmotor bleef onaangeroerd staan. Gezien de lengte van het gras rond de caravan staat die er al langer, maar niet al maanden, anders zou het gras al verdord zijn. Naast ons en naast die caravan op de foto stonden ook - ogenschijnlijk 'verlaten' - caravans. Tot vrijdagavond (wij kwamen donderdag), toen er ineens bewoners verschenen en de jonge man niet meer alleen bleek te zijn. Wij bleken te staan tussen vier caravans van familie of vrienden die daar in de weekeinden vertoefden! Gelukkig hebben we goed kunnen slapen, maar de volgende dag zijn we toch maar gauw verder gegaan.


12 augustus, 2009

V E R W E K I N G




Hoe lang mag/moet een elektrische tandenborstel meegaan?

Deze BRAUN D15525 kochten wij ruim zeven jaar geleden. Op onze trip naar de Harz wilde hij ineens niet meer opgeladen worden. Gelukkig hadden we ook nog een simpele handborstel om ons gebit te verzorgen. Al maanden geleden vond ik dat het grijze rubber (voor een betere grip) wat plakkerig werd. Wat ik niet in de gaten had was dat het ook sleet. Het witte plastic dat op de foto boven door het grijs heen komt is zichtbaar geworden door slijtage! Op de foto hieronder heb ik aan de andere kant wat zitten pulken en op de bovenste foto is het rubber (waaronder de aan/uit knop) spontaan losgekomen en met de duim wat verder bewerkt. Het voelt nu aan als kauwgom. Ik vraag mij af wat voor soort kunsstof de fabrikant heeft gebruikt. Sommige plastics kunnen niet tegen agressieve stoffen maar die gebruiken wij niet tijdens het poetsen. Of zou het de tandpasta kunnen zijn?
In dat geval is het een zeer ongelukkige materiaalkeuze van de fabrikant.

Kent iemand dit verschijnsel?

Met dank aan de VPRO gids.

11 augustus, 2009

NIET ECHT VEEL MAAR WEL LEKKER





In de supermarkt kom je ze in de peul niet tegen, wel gedroogd of in blik.
Ik bedoel kapucijners, een bewaarerwt uit vervlogen jaren. Vers, dus groen zijn ze te gebruiken als doppertjes. Dat hebben we al een aantal keren gedaan. De laatsten hebben we laten drogen aan de plant en vanmiddag zonder moeite uit de peul gehaald. Veel is het niet, maar genoeg om een paar keer bij een maaltijd te gebruiken. Vroeger tuinierde ik op grotere schaal met als gevolg potten vol bonen en erwten in de kelder waar we nooit doorheen kwamen. Dit handje vol zal het voorjaar niet halen. Buurman Gerard heeft een kas vol komkommers en vele prachtige courgettes maar eet ze zelf niet! Hij geeft ze weg, maar zelfs dan gaat het grootste deel de kliko in! Hij brengt wat naar onze kippen maar verkopen aan de dijk zoals wij doen ziet hij niet zitten.


!?!?
!?!
!.
!

10 augustus, 2009

RODE STREEP OP DE KAART



Meer dan vijftig jaar geleden nam mijn vader mij mee op vakantie, een fietsvakantie wel te verstaan. Hij had een oerdegelijke (?) Hollandse herenfiets en ik ging mee op een samenraapsel van fietsonderdelen, met houten blokken op de pendalen waar ik net bij kon. Beide fietsen hadden een terugtraprem. We hadden canvas-fietstassen waarin een PRIMUS, een grijze paardendeken en een tentje. Ik meen mij te herinneren dat mijn moeder van twee oude lakens een soort slaapzak had genaaid. Onze tocht eindigde door overvloedige regenval op een camping in de buurt van GOSLAR. Daarna gingen we met de trein terug naar Arnhem, waar wij woonden. Ik ben nooit meer in de Harz teruggeweest, op een vluchtig bezoek aan Goslar na. Vorige week ben ik teruggegaan, we gingen op weg richting BERLIN om een aantal tuinen te bezoeken die in 'Onze Eigen Tuin' beschreven staan. Na de vierde tuin hadden we er genoeg van en besloten we de Harz in te gaan; ik wilde wel zien wat er van mijn herinneringen nog over was. Wat ik toen waarschijnlijk niet wist en ik mij nu pas realiseer is dat de Harz in de DDR lag, op Goslar na dan. Al die vrolijke familie-uitjes naar de Harz kwamen niet verder dan Goslar en een klein gebied daarom heen!
Nu reden we door een prachtig landschap dat deed denken aan de Ardennen en passeerden dorpjes waarbij het voormalige Oosten nog steeds te proeven was. In de vrij grote stad NORDHAUSEN was die ervaring heel sterk. De ringweg om de stad was in redelijke staat, maar als je die verliet kwam je in een doolhof van nimmer onderhouden wegen en parkeerplaatsen waar je met angst in het hart doorheen reed of de auto achterliet. Naar boven lopend richting Altstadt, in de verwachting iets van een winkelcentrum te vinden, kwamen we op een soort bovenmaatse grauw uitziende Allee zoals ik die van Ost-Berlin ken, met in het midden een trambaan. We zagen winkels met etalages die in vijfentwintig jaar niet ververst leken te zijn. De triestheid straalde ervan af. Naast een spandoek dat hier slechts 'Tien minuten voor God' vroeg (het equivalent van 'Een uur voor God' in de Kalverstraat) was zowaar een terrasje (tevens de enige plek waar wij toeristen zagen) waar we een pilsje konden drinken. De prijs was nog van voor de 'Wende'.

De doorgaande wegen waren goed, met of zonder Europese subsidie aagepast aan onze westerse maatstaven, maar zodra je daarvan afweek was het hobbelen en hopen dat de wagen het zou houden. De weg op de foto hieronder is nog goed te noemen, op de slechtere was fotograferen onmogelijk.




En dan sta je opeens in het voormalig Oostblok op een plek voor Campers of - zoals ze die in Duitsland noemen - Wohnmobilen en straalt de luxe er vanaf! Geen armetierige, uitgewoonde zelfgebouwde kampeerauto's zoals je die een aantal jaren terug nog zag, maar luxe bakbeesten waarbij ons Huuske in het niet valt!



Het echtpaar dat met dit exemplaar rondreist had een soort 'tableau' met beestje, plantje en bootje gemaakt (en vergeet de vuurtoren, de zeeman en vooral de ingebouwde spotjes niet) om vooral 'thuis' maar niet te vergeten. Zo'n plek is goed voor één nacht, dan moet je wegwezen tenzij je houdt van oeverloos geouwehoer, slechtzittende 'vakantiekleding', te dikke bruine buiken en die alom aanwezige 'kuttenlikkertjes' die je voor zevenen al met hun gekef wakker maken.



Voor wie nooit de verklemmende sfeer van Oost Duitsland heeft meegemaakt, maar het alsnog aan den lijve wil voelen is Nordhausen een optie. Verbaas je vooral niet over wat je niet ziet, maar realiseer je dat zeker twee generaties opgroeiden in wat je wel ziet!


^^^
^^
^