Pagina's

31 augustus, 2007








SCHOMMELENDE ZOMER ROK


Net als recreatiefietsers zijn stug doorstappende wandelaars een steeds vaker geziene gebruiker van de dijk. Soms in fantasievol sporttenue met klotsende drinkflessen op de billen en gympen aan de voeten. Maar ook zoals deze vrouw op stevige stappers en een dagelijks kloffie rond het lijf. Aan de schommelende zomer rok is te zien dat ze er flink de pas in heeft. Ze zou best wel eens lid kunnen zijn van de plaatselijke vereniging Wandelvreugd.






*




30 augustus, 2007

V O S







Al een paar keer werden wij om een uur of vijf in de morgen wakker van een hels gekakel en gekrijs van de kippen(een groot deel slaapt in de boom), maar een reden voor die onrust konden we niet vinden. Tot Lindsey vanmiddag aan de voet van een pruimenboompje een zwart-glimmende hoop zag liggen. Het leek op een groot uitgevallen egeldrol. Buurman Gerard wist bijna zeker dat het van een vos zou kunnen zijn. Misschien kan je er iets op het internet over vinden, opperde hij. En ja hoor op een leuke site over vossensporen vond ik een bruikbare afbeelding, onze drol is onmiskenbaar een uitwerpsel van een vosje. Maar ik mis geen kippen, misschien is hij er met een doosje eieren van door gegaan!


*


29 augustus, 2007

CORNUS KOUSA





-Kom eens kijken- riep buurman Gerard, er hangen vreemde ballen in een boom. En inderdaad een oranje-rode bijna kitscherige vrucht kregen wij te zien. De struik hing er vol mee. We wisten niet wat het was. -Zoek eens onder de C- opperde Lindsey -want volgens mij is het een Cornus.- En jawel, in het meer dan duizend pagina's tellende 'BOTANICA' stond een afbeelding van wat Gerard in zijn tuin heeft staan. Het blijkt de Cornus kousa te zijn, een uit China afkomstige boom die zes meter hoog kan worden. Hoe lang hij daar over doet staat er niet bij. Een deel van de groei hoop ik te kunnen volgen want natuurlijk ga ik het zaad in een potje stoppen. Maar boompje groot, plantertje dood.


*


27 augustus, 2007

LEKKER VERDER KLOOIEN







Van de witte (kas)druiven van onze buurman Johan van Andel mag ik wijn maken. De eerste keer in 2004 was het resultaat voortreffelijk. In 2005 was het niet lekker genoeg om aan tafel te drinken, die wijn gebruiken we voor het koken. Het resultaat van 2006 is echter weer niet te versmaden, fruitig en 'to the point'. Met de opmerkingen van mijn SPINSISTER in het achterhoofd ben ik verder gegaan met het ontwikkelen van een nieuw etiket voor de witte wijn van Johan.
JOHAN'S Wit met het jonge stiertje ziet er op het scherm prachtig uit, maar op de fles was het geen gezicht. Verkeerde kleur en verkeerd formaat. Weet terug naar louter tekst, zoals bij de laatste APPELWIJN.



De winnaar laat ik op de flessen zien. Jammer dat het zwart geen zwart meer is.
Nu nog een etiket voor de rosé, een mix van Johan's en onze blauwe druiven.



*


26 augustus, 2007

Alle begin is moeilijk









Dit vliegend wondertje heet DRAGONFLY. Het 'klapwiekt' met zijn vleugels en is te sturen met een staart rotortje. (Als je er na vele oefeningen mee weet te vliegen .) Het is te koop voor slechts €49,95 bij www1.nl2.conrad.com/. Het is ook geschikt om binnen mee te spelen, anders bij windstilte buiten.


Hier ben je nooit te oud voor!


*
Bijzonder MOOI*





Dit olie en azijn stelletje kreeg ik vorige week van mijn randdochter cadeau. Het is gemaakt door Margriet Foolen, zij noemt het Oil & Vinegar birds. Het zat verpakt in een vogelhuisje. Wij hebben het gisteren in gebruik genomen om de 'Lamsoren' op smaak te maken. Het is een vrolijk stel op tafel, maar is het tuitje met het dekseltje nou voor het olie of het azijn flesje? Wij denken het laatste!
Het is te bestellen bij www.bijzondermooi.com/index.html er is nog meer leuks te zien.


*



25 augustus, 2007

S U I K E R M A I S

*




Al een aantal weken eten we als voorafje gekookte suikermais met boter, zout en peper. Als konijntjes knabbelen we ze af. Lindsey van links naar rechts in stroken, ik knabbel rond, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar hoe je het ook doet het is heerlijk! Op Bali aten we ooit geroosterde suikermais, dat willen wij ook nog steeds proberen te maken. Vandaag las ik in het boek 'Leven van het land' van John Seymour, mijn bijbel van de eerste twintig jaar VEEN, dat je suikermais heerlijk kan roosteren op de Barby 'in het blad.' Wij waren dat van plan, maar toen sloeg het noodlot toe. Wij plukten en knipten alle mais en ontdeden de kolven van het blad zonder er bij na te denken. Een emmer vol heerlijk uitziende 'kippenvoer' was het resultaat, alleen zonder blad. Dan maar drie onder de grill dacht L. Ze zien er zeer aantrekkelijk uit.
De kippen krijgen alleen de echte restanten!





*


23 augustus, 2007

GEKLOOI in de MARGE



*



Het regende vandaag een groot deel van de dag, dus het voorgenomen maaien kon ik wel vergeten. Voor het witten van muren is het ook niet het juiste moment. Dan maar de keuken in. Volgende week moet de nieuwe lichting pruimenwijn de mandflessen in, maar dan moet ik die wel leeg hebben! Vorig jaar heb ik 30 liter appelwijn gemaakt van appels langs de dijk. Die 30 liter heb ik verdeeld over drie mandflessen. Het proefslokje uit de eerste fles gaf reden over te gaan tot bottelen. Het was een overheerlijke, fruitige verrassing uit het land van Altena!
Maar als de kurk erop zit moet je ook weten wat erin zit, een etiket is dan handig. Tussen het vullen en kurken door draaien mijn hersentjes op volle toeren, wat zal ik maken, wat moet het worden? Ik heb geen 'standaard' (wat misschien wel slimmer zou zijn) maar maak steeds weer iets nieuws wat ook zijn charme heeft. Het heeft ook te maken met het materiaal waarop je uiteindelijk gaat printen. Het prachtige maar peperdure papier dat Lindsey twee jaar terug bij van Beek kocht is schitterend en zelfklevend maar veel te kwetsbaar. In een vochtige omgeving verdwijnt het plaatje. Maar los van de printproblemen staat de vraag: wat wil je laten zien?
In eerste instantie had ik vandaag een vervolg op een eerder APPEL etiket, dat zag er te somber uit. In de iPhoto bibliotheek vond ik de foto van de koeien, een nieuw etiket was geboren.
Maar voor mij als niet grafisch ontwerper blijft het geklooi in de marge.


*


22 augustus, 2007

PARINGSDRANG
in augustus.


*


Vanmorgen zaten ze ineens bij bosjes op de suikermais, parende Lieveheersbeestjes, Mariakevers, Heiligenkevers, Lievevrouwenworpjes, Hemelskoetjes oftewel Coccinellidae. Ik heb nooit geweten dat dat beestje zoveel namen heeft.
Maar er klopt iets niet, volgens de zeer informatieve site die ik hierboven link is de paartijd april en mei en het is nu toch echt augustus. Zouden ze aan het oefenen zijn of is de natuur echt kompleet in de war? De kippen zijn ook al aan het ruien, minstens een maand te vroeg. De walnoten barsten bijna open en de Hazelnoten vallen al, ook een aantal weken te vroeg.

Valt er uit de stad verandering te melden, Dongen, Amsterdam, Hilversum of Almere?


*



21 augustus, 2007

Cystoscopie

oftewel gefriemel in je piemel.

.



Ik ben geen held en zeker niet bij de tandarts waar ik gisteren drie kwartier in de stoel moest liggen. (Ik heb wat men noemt 'slik- en ademhalings problemen'.) Maar vandaag moest ik naar de uroloog voor een Cystoscopie en daar zag ik veel meer tegenop.In de folder die je bij het eerste bezoek meekrijgt staat dit vrolijke plaatje, maar het getoonde instrument is totaal achterhaald, althans in Waalwijk waar ik het onderzoek onderging. De uroloog, verpleegkundige en de patient kijken naar HET SCHERM en volgen de weg van de camera door de urinebuis via de prostaat en de sluitspier naar de blaas. Daar maakt de camera een rondje en kunnen de toeschouwers zien of er ongeregeldheden zijn. Bij mij was dat zo, het onderzoek is dus niet voor niets geweest. Wat we zagen was een soort kwal, een bol met tentakels. Dat heet een poliep en omdat hij toch wel groot is, ± 2cm moet hij er uit. En pas na onderzoek zal blijken of die kwal kwaad kan.
Maar het inbrengen van dat toch wel 6mm dikke flexibele instrument was een fluitje van een cent, de tandarts was erger.

.


20 augustus, 2007

DE LAATSTE HANDELINGEN

*





Vandaag om 12 uur was Meeuwis klaar met de kozijnhoeken en het aanhelen van de spatlaag die er nu uit ziet als een vroege Armando.



*


17 augustus, 2007



MEEUWIS de VAKMAN





Wat is het heerlijk te mogen kijken naar een vakman die weet wat hij doet i.p.v. zelf zo nodig het wiel weer te moeten uitvinden.



Tussen de buien door is het hem gelukt om het grootste deel vlak en strak te krijgen.



Het was jas aan, jas uit vandaag de rode pet mocht blijven.






Wind en weder dienende rondt hij maandag de klus af. Maar het ziet er nu al fantastisch uit!



*

P.S.

MEEUWIS is zijn voornaam!Hij zou het zelf graag anders zien, maar waarom eigenlijk?

16 augustus, 2007

PAARDENBIJTER II






Dit moet hem echt zijn, ineens kwam hij voor ons in het zonnetje zitten, de Aeschna mixta. Een gaaf exemplaar en goed op kleur. Het enige dat niet klopt met de beschrijving is het jagen in groepjes, wij zien er steeds maar één. Er kwam ook steeds iets voorbij dat leek op de geelvlekheidelibel, de Sympetrum flaveolum. Maar die vloog weg als ik te dicht in de buurt kwam.

Ik denk dat dit er ook een geweest is, de vleugels zijn gaaf maar alle kleur is verdwenen. Morsdood gevonden in de Datsja.




*


14 augustus, 2007







HET ECHTE WERK....
....laat ik graag over aan een vakman.


Tegen deze gevel zat ik tien jaar aan te hikken, ik wilde 'm zelf een keer onder handen nemen zoals ik meerdere gevels te grazen heb genomen met zelf gemengde species en witsel. Maar het kwam er niet van, ik stelde het steeds uit onder het mom van 'veiligheid', ik wilde het huis niet al te mooi en dus aantrekkelijk maken voor ongenode gasten. Ook het schilderen van ramen en kozijnen is niet mijn (onze) grootste hobby, wij waren oprecht van plan zelf het hoognodige onderhoudswerk te verrichten......maar stelden het steeds uit. Tien jaar geleden heb ik al het houtwerk binnen en buiten laten schilderen door een 'erkend' bedrijf, dat kostte een vermogen en echt 'vakwerk' is dat niet eens geweest. Toen wij het er met onze 'interieurverzorgster' over hadden bleek dat haar broer net een eigen schildersbedrijf was begonnen. Binnen een week stond hij op de dam (erf) met zijn maat en de volgende dag was hij er weer met een stukadoor.
En zo is het balletje gaan rollen. Als het weer niet tegenzit hebben wij voor het weekeinde een prachtig gepleisterde gevel waar ik na een week of drie met de roller een witte laag op mag aanbrengen, maar misschien moet ik dat ook aan een vakman over laten.














Wordt vervolgd.





12 augustus, 2007

P A A R D E N B I J T E R

*
Ik weet niet zeker of het hem is de Aeschna mixta, er zou meer blauw in moeten zitten volgens de Insecten site van de UVA. Maar hij lijkt er veel op. De achterste vleugels lijken behoorlijk beschadigd, zie tweede foto.
Maar ook van de Blauwe glazenmaker, de Aeschna cyanea heeft hij wat weg.
Wie er een andere in ziet mag het zeggen.

*






*


10 augustus, 2007

STRIP IN TIEN DELEN

*

Een 170KG zware klus.....













....geklaard en op z'n plek.


.


09 augustus, 2007

.


LOT Nr. 3762
.




Deze doos met echte Londense 'hoge zije' zwerft al tientallen jaren door ons huis. Op de deksel staat: For Marion with love & thanks from Ralph. Helaas staat er geen datum bij. Aan het hengsel zit een kaartje met een nummer, waarschijnlijk een 'Lot nr.' van een veiling. De doos en hoed worden er niet beter op, vocht en motten hebben sporen achter gelaten.
Ralph Turner was begin 70er jaren mede eigenaar van de Electrum Gallery in Londen en schrijver van een aantal boeken over sieraden. Ik kan mij niet meer herinneren bij welke gelegenheid hij Marion de hoed gaf.
Ik vraag mij af of ik hem nog langer moet bewaren.




.



08 augustus, 2007

APPELS voor WIJN







Dit zijn de eerste gevallen appels van een boompje dat ik kocht als 'Sterappel', maar het waarschijnlijk niet is. Ze vallen niet voor niets, ze zijn behoorlijk aangetast. Als de rest rijp zou zijn, zou ik de aangetaste stukken eruit snijden en ze gewoon in de emmer mee laten gisten.
De doorgesneden appel is die van rechtsboven.Vorig jaar maakte ik van 10 KG van dit ras een heerlijke dessertwijn, ik hoop dat dat dit jaar ook weer lukt!


$



07 augustus, 2007

VERSE VIJGEN








Als je ze aan de boom ziet hangen, heb je eigenlijk nog niet in de gaten dat ze al behoorlijk rijp zijn.
Als je er een open bijt en proeft merk je dat pas. Ik vond dit recept om er iets lekkers mee te doen. Gegrilde vijgen met Mozzarella, zo simpel dat moet zelfs mij lukken.


*



04 augustus, 2007


VLIEGKUNSTENAAR








Soms is het zoeken naar een onderwerp, een enkele keer komt het gewoon aanvliegen zoals vanmiddag!
Schitterend toch?



*